Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović: Ne sramotite Srebrenicu!

reisu l ulema mediji

Lične ambicije, sujete, međusobne svađe i politička razjedinjenost, prije nego u ostatku države, isplivale su na površinu tamo gdje nikako ne bi smjele.

Čak tri Bošnjaka - Hamdija Fejzić, Muhamed Avdić i Faruk Đozić najavljuju kandidaturu za načelnika Srebrenice, iako svaki od njih, kao i stranke koje ih podržavaju, znaju da, bez zajedničkog kandidata, Bošnjaci u ovom gradu nemaju ni minimalnu šansu za pobjedu.

Osim toga, u javni prostor, ali i do policijskih istražitelja, dospjele su navodne prijetnje i prijave duboko podijeljenih Srebreničana, što pojačava osjećaj gorčine kod svih kojima je Srebrenica iznad svake politike.

Istovremeno, ovakvi sukobi povod su likovanju nacionalista koji negiraju genocid, pa nakon promjene naziva ulica, traže drugo ime za Srebrenicu, očajnički pokušavajući da i na taj način izbjegnu odgovornost prema žrtvama i suočavanje s prošlošću.

O svemu tome je govorio za "Avaz" reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

- U Srebrenici, među onima koji žele da se bave javnim poslovima, osjeća se manjak respekta prema starijima i nedostatak osjećaja da se mlađi uključe u razgovor o važnim pitanjima i da se uvažavaju. To se događa iz godine u godinu i zato su rezultati ovakvi kakvi jesu. Teške riječi koje upućuju jedni prema drugima samo bacaju sumnju u njihovu zrelost i sposobnost da se nose sa stvarnim izazovima - kazao je reisul-ulema Kavazović.

On dodaje da sve što gledamo ovih dana, ali i prethodnih godina, obeshrabruje narod, pa su i rezultati takvi kakvi jesu.

- Mnogo puta sam govorio da traženje arbitraže za politička pitanja izvan samih Srebreničana samo govori koliko su politički nezreli. Onog momenta kada Srebreničani budu sposobni komunicirati sami, bez drugih sa strane, stanje će se promijeniti. Do tada ćemo gledati ovu sramotu - ističe reisul-ulema.

Slaže se da bi, uprkos svemu, Srebrenica trebala biti iznad svih politika te da toga svi moraju biti svjesni.

- Mnogi se trude da Srebrenicu drže na svjetskoj pozornici, pogotovo udruženja majki Srebrenice. To bi trebao biti putokaz i ostalima, koliko rada, predanosti, ljubavi i strpljenja treba uložiti za Srebrenicu. Nadam se da ćemo jednom početi učiti iz njihovog primjera - poručuje reisul-ulema za Avaz.

(Preporod.info)