A+ A A-

Reisul-ulema na memorijalnoj ceremoniji u čast predsjednika Irana i delegacije: Ispunili emanet prema svojoj braći u Bosni i Hercegovini

29 05 2024 01 reis komemoracija iran

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović još jednom je izrazio saučešće vrhovnom lideru Islamske Republike Iran i narodu Irana, ukazavši na veliki doprinos predsjednika Irana Ebrahima Risija i njegovih saradnika Bosni i Hercegovini i Bošnjacima.

Naime, u Sarajevu je danas održana memorijalna ceremonija u čast predsjednika Islamske Republike Iran i prateće delegacije, koji su tragično poginuli 19. maja ove godine. Ceremoniji je prisustvovao reisul-ulema, gdje se prigodno obratio.

- Danas smo ovdje tužnim povodom. Dijelimo tugu i bol naše braće iz Islamske Republike Iran koji su prije nekoliko dana u tragičnom incidentu izgubili svoga predsjednika, ministra vanjskih poslova sa najbližim saradnicima. Smrt predsjednika Islamske Republike Iran, njegove  ekselencije Ebrahima Raisija i ministara vanjskih poslova njegove ekselencije Hosseina Amir-Abdollahiana i njihovih saradnika veliki je gubitak za sve muslimane - kazao je reisul-ulema.

Kako je dodao, "reakcija našeg naroda na ovu tužnu vijest još jednom je pokazala koliko su bliske veze naših naroda i koliko smo dijelili i dijelimo i našu radost, ali i našu tugu".

- I pored naše zajedničke tuge kao muslimani nikada ne kažemo osim ono čime je naš Gospodar zadovoljan a to je: Allahovi smo i Njemu se vraćamo. Istovremeno, naša srca tuguju i mi se danas suosjećamo sa našom iranskom braćom, a naročito porodicama merhuma.

I ovom prilikom i na ovom mjestu mi molimo Uzvišenog Allaha da rahmetli predsjednika Raisija i njegove saradnike prihvati kao šehide. Jer njihova smrt je bila na Njegovom putu, putu odbrane domovine, naroda i islama. Preselili su svome Gospodaru služeći svome narodu i ummetu - naglasio je reisul-ulema.

Podsjetio je da je istaknuti kadija i muhaddis Mustafa Pruščak, pišući svoje djelo Radost gazija nakon Boja pod Banja Lukom 1737. godine, kazao kako se šehid zove šehidom, onim koji je posvjedočio, jer je njegova duša prilikom smrti posvjedočila vječno mirno boravište - džennet.

- Šehid onaj ko preseli vršeći svoju dužnost prema Allahu i ko je sadakallahe   što doslovno znači onaj ko 'iskreno postupi prema Allahu' u izvršavanju misije odbrane dina i ummeta. A oni koje Uzvišeni prihvati kao šehide nisu mrtvi već su kod svoga Gospodara u Njegovom obilju - naveo je u obraćanju reisul-ulema.

Akcentirao je da će ostati "u našem narodu zapamćeno i to da je među zadnjim odlukama koje su rahmetli predsjednik i rahmetli ministar vanjskih poslova pod vodstvom ajatullaha Hameneija donijeli bila ona o podršci Irana rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda".

- Zato mi danas svjedočimo da su oni kada je riječ o Bosni i Hercegovini bili iskreni prema Allahu i Njegovom poslaniku, i da su ispunili emanet prema svojoj braći u Bosni i Hercegovini. Mi im to nećemo zaboraviti.

Kao što nećemo zaboraviti susrete sa rahmetli ministrom tokom njegove posjete našoj domovini. Na kraju, još jednom u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražavam svoje saučešće i taziju vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Sejidu Ali Hosseini Hameneiju i narodu Irana - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Podsjećamo, ranije je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao dženazu u odsustvu predsjedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju, ministru vanjskih poslova ove zemlje Hossein Amir-Abdollahianu i njihovim saradnicima, a koji su tragično poginuli u padu helikoptera u 19. maja 2024. godine. 

(MINA)