Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema primio pokretače "Konvoja ljubavi i mira"

24 05 2024 02 reis konvoj mira

Povodom 30. godišnjice organiziranja velike humanitarne akcije "Konvoji ljubavi i mira", čiji pokretači i inicijatori bili ugledni profesori akademik prof. dr. Izet Aganović i akademik prof. dr. Miro Jakovljević, danas je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović upriličio prijem za ove ugledne profesore.

Profesori su se prisjetili teških vremena zime 1993/94. godine, kada je u Srednjoj Bosni bila velika nestašica hrane i lijekova usljed ratnih sukoba koji su sprječavali prolaz konvoja. 

Dobri ljudi, iskrena namjera, podrška vjerskih zajednica, Islamske zajednice i Katoličke crkve, angažman i podrška humanitarnih društava, rezultirali su uspješnim prekidom blokade i kontinuiranim dostavljanjem pomoći više od 20 hiljada tona hrane i ljekova enklavama Srednje Bosne i bihaćke Krajine.

Reisul-ulema je izrazio duboku zahvalnost i divljenje za hrabrost i ustrajnost svih učesnika na ovom izuzetnom projektu, preteči mirovnom Vašingtonskom sporazumu, koji je okončao hrvatsko-bošnjački sukob.

Izražena je zajednička nada da će u svim nesporazumima i nerazumijevanjima ova dva naroda biti dovoljno dobrih, iskrenih i plemenitih ljudi koji će nadići neslaganja i podsticati razumijevanje i prijateljstvo dva naroda.