Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema: Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, veoma cijenim vladiku Grigorija

reisu l ulema kavazovic 2024 10

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da rane zarastu tako što ćemo priznati ono što se dogodilo - izjavio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović za Dnevni avaz.

Povodom autorskog teksta vladike Grigorija, episkopa dizeldorfskog SPC, posvećenog odnosima Srba i Bošnjaka i budućnosti BiH kao zajedničke domovine svih ljudi koji u njoj žive, a u kojem ističe da se problemi među ljudima mogu riješiti samo razumom i riječima, a nikada nasiljem, reisul-ulema je kazao da veoma cijeni vladiku Grigorija.

- Obradovali su me njegovo javljanje i istup u medijima. Mi smo sinovi ove zemlje i građani države Bosne i Hercegovine. Po prirodi stvari čovjek voli svoju domovinu i njene ljude. Većina naših belaja je dolazila iz susjednih zemalja ili je barem bila inicirana. Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da rane zarastu tako što ćemo priznati ono što se dogodilo. Izraziti empatiju i zatražiti oprost. Naš razgovor koji je cijenjeni vladika prenio i njegov sadržaj i dalje nas obavezuju. Ja sam na istom putu. Nadam se da ćemo nastaviti zajedno hodati na njemu kako bismo pomogli našem napaćenom i iznurenom narodu i zaštitili ga od svadljivaca i zločinaca - kazao je reisul-ulema Kavazović.

U svom tekstu vladika Grigorije navodi "da ponovo slušamo iste, toksične priče o nama i njima i ponovo ne želimo da razumijemo ono o čemu govori kompletna historija".

On je podsjetio na razgovor s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem o temama koje duboko i bolno opterećuju odnose bratskih naroda, srpskog i bošnjačkog, a zbog kojeg mu je zahvalan i godinama poslije.

(Preporod.info)