A+ A A-

Reisul-ulema predvodio dženazu akademiku Abdulahu Sidranu

  • 0101

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je obavljen dženaza-namaz akademiku, istaknutom književniku i scenaristi Abdulahu Sidranu.

U prisustvu više hiljada ljudi dženazu je predvodio reisu-lulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a po klanjanju dženaze-namaza, tabut s tijelom Sidrana prisutni građani su donijeli do harema sarajevske džamije Ferhadije, gdje je i obavljen ukop.

Akademik Sidran je na ahiret preselio 23. marta u 80. godini.

Abdulah Sidran rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zvorniku i Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Povremeno je radio kao urednik omladinskih listova i javnih tribina te, do 1992. godine, na Televiziji BiH kao vodeći dramaturg. Između tih povremenih uposlenja, živio je i radio kao profesionalni pisac.

U književnosti se pojavio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada). U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut" nagrađena je priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i majstorski kandidat u šahu.

(Preporod.info)