A+ A A-

Zamjenik reisul-uleme u Berlinu: Ramazan treba iskoristiti za lično pročišćenje

  • 0101

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković danas je bio hatib na džuma-namazu u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu, gdje je poručio da je ramazan prilika za lično pročišćenje.

Ljevaković se osvrnuo na značaj ramazana u životu vjernika, kazavši da je "Allah ljudima propisao naredbe i zabrane kako bi ljudi postigli svoju sreću na ovome i budućem svijetu". Naveo je da je primjer toga upravo post, koji guši čovjekove strasti da bi se tako vjernik približio Gospodaru.

Poruka hutbe je bila da se ramazan treba iskoristiti za lično pročišćenje kako bi musliman postigao lični mir i unutrašnje zadovoljstvo, ali i ojačao svoju zajednicu kojoj priprada, a to će uspjeti samo kroz institucionalno prakticiranje svojih ibadeta, koji se ne mogu izvršiti van zajednice.

- Prisutni su iskoristili priliku nakon namaza da se poselame sa zamjenikom reisul-uleme, budući da smo daleko od domovine te tako uskraćeni čestih prilika kao što je ova današnja. Zahvaljujemo prof. dr. Enesu Ljevakoviću na ovoj posjeti i ukazanoj časti da naš džemat bude prvi u nizu džemata koje će posjetiti tokom ovog mubarek mjeseca ramazana na prostoru Njemačke - objavili su iz Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu.

(Preporod.info)