A+ A A-

Reisul-ulema u službenoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan.

Reisul-ulema u Pakistanu boravi na poziv predsjednika Republike Nj.E. Asifa Ali Zardarija.

Predviđeno je da predsjednik Zardari reisul-ulemi u subotu 23.marta 2024. godine na svečanoj ceremoniji povodom Dana nezavisnosti Islamske Republike Pakistan uruči državni orden Sitara-i-Quaid-i-Azam (Zvijezda izvrsnosti u liderstvu), jedno od najviših civilnih priznanja.

U četvrtak, 21.marta 2024. godine, reisu-l-ulema se sastao sa državnim ministrom dijaspore i ljudskih resursa Chaudhry Salik Huseinom, s kojim je razgovarao o iskustvima u edukaciji mladih i radu sa dijasporom.

Danas, u petak 22. marta, reisul-ulema se sastao sa prof. dr. Qibla Ayazom, predsjednikom državnog Savjeta za islamska pitanja i Nj.E. dr. Syed Ataur Rehman, federalnim sekretarom Ministarstva vjerskih poslova i međureligijske harmonije, s kojima je razgovarao o saradnji vjerskih institucija Pakistana sa Islamskom zajednicom u BiH i promociji međureligijskog dijaloga u našoj zemlji, Pakistanu i svijetu.

Također, reisul-ulema danas je posjetio i Internacionalni islamski univerzitet u Islamabadu (IIUI) i razgovarao sa prof. dr. Saminom Malik, rektoricom univerziteta.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji ovog univerziteta i isokoškolskih institucija Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini.

Sastancima su uz reisul-ulemu prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nj.E. Emin Čohodarević, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić i šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić.

(Preporod.info)