Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema posjetio Fakultet islamskih nauka

21 02 2024 01 reis posjea fin

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, gdje se sastao sa dekanom prof. dr. Mustafom Hasanijem i njegovim saradnicima iz dekanata.

Tokom sastanka je, uz čestitku dekanu Hasaniju na preuzimanju dužnosti razgovarano o aktuelnim pitanjima koja su vezana za ovu visokoškolsku ustanovu.

- Ovo je jedna od redovnih posjeta reisul-uleme Fakultetu islamskih nauka. Činjenica je da su naši današnji gosti ovdje u povodu mog izbora na poziciju dekana, ali kako je to uvijek kad smo u društvu sa reisul-ulemom, otvorili smo važna pitanja vezana za sam rad Fakulteta, aktuelna dešavanja i buduće projekte - kazao je dekan Hasani.

Dekan je istakao da je podrška reisul-uleme i Rijaseta posebno značajna, između ostalog, zbog toga što Fakultet islamskih nauka vrši zadaću obrazovanja kadra sa potrebe Islamske zajednice.

- Obrazujemo teologe, imame, vjeroučitelje i zaista smo ponosni na to što naših svršenika ima na brojnim pozicijama u Islamskoj zajednici, ali i na to da smo globalno prisutni tako što naši svršenici obnašaju značajne pozicije i u dijasporalnim zajednicama, od Amerike, preko Evrope, do Australije.. Mnogi svršenici nastavljaju svoje akademske karijere i na brojnim univerzitetima u svijetu, a brojne su i aktivnosti koje realizujemo na samom Fakultetu - rekao je dekan Hasani. 

U pratnji reisul-uleme bili su njegov zamjenik prof. dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževad Hodžić i šef Kabineta reisul-uleme Rifat Fetić.

(Preporod.info)