A+ A A-

Susret reisul-uleme sa imamima Muftijstva bihaćkog: Imam je uvijek bio uz svoj narod i svoju zajednicu

  • 0101

U sklopu obilježavanja 30 godina od obnove rada Muftijstva bihaćkog, u Cazinu je upriličena svečana večera imama sa područja bihaćkog muftiluka sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem i muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem.

U svom uvodnom obraćanju rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić je predstavio osnovne informacije o vjerskom životu na području bihaćkog muftiluka, ističući da u ovom muftiluku djeluje 11 medžlisa, u čijem sastavu je 237 džemata i 227 imama. Prisjetio se i imama merhuma i šehida, te je proučena Fatiha za sve njih. Hor Muftijstva bihaćkog je izveo nekoliko ilahija, a uvodno ašere je proučio hafiz Sulejman-ef. Hašić.

Na ovom susretu su se obratili reisul-ulema Kavazović i muftija Kudić, te ukazali na značaj imamskog poziva i nužnosti permanentnog unapređivanja rada imama i adekvatno regulisanje njihovog statusa u Islamskoj zajednici, ali i društvu u cjelini.

- Sretan sam i ponosan što u sklopu obilježavanja 30 godina od reaktiviranja rada Muftijstva bihaćkog i u prisustvu našeg reisul-uleme, imamo priliku susresti se sa svim imamima našeg muftiluka. Ovim smo isključivo željeli ukazati poštovanje cijenjenim imamima i zahvaliti im se za njihov rad i djelovanje u našoj zajednici, ali im, također, ukazati čast da se susretnu sa reisul-ulemom i provedu ugodno vrijeme s njim. Imami su izabranici koje je Gospodar izabrao da uče naš narod Božijem govoru i vrijednostima naše časne vjere, da budu predvodnici našeg naroda i u lijepim i u teškim situacijama i da nikada ne ostavljaju naš narod bez jasne orijentacije, kao što je izabrao Ibrahima, a.s., i rekao mu da će biti imam - poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Nakon toplog susreta i selama sa imamima, reisul-ulema Husein ef. Kavazović je istakao nekoliko važnih zapažanja u imamskom djelovanju. Podsjetio je na značaj pokreta za vjersko-prosvjetnu autonomiju koju je vodio muftija Ali Fehmi Džabić.

- Posebno poštovanje iskazujem imamima koji su imali značajan uticaj u odbrani naše domovine devedesetih godina, a vama ću prenijeti da često tražim inspiraciju u primjerima krajiških imama. Da bi ovaj kraj opstao, visoka svijest imama u ovom dijelu naše domovine je bila važna i korisna, a ona je pomogla mnogo našem narodu. Ovom prilikom vas podsjećam na važnost onoga što mi imamo kada je u pitanju Islamska zajednica, jer mnogi muslimani nemaju ovakav status kao što ima naša zajednica ovdje i danas. Jedan događaj se iz naše perspektive poodavno desio, ali odjek tog događaja i danas odzvanja u našoj zajednici, tj. njena tadašnja struktura je dobila na težini. To je 1899. godina i pokret muftije Džabića. Jedan muftija je ustao i pokrenuo muslimane u Bosni i Hercegovini da se bore za svoju autonomiju, da kroz priznanje Islamske zajednice mi muslimani u Bosni i Hercegovini steknemo vjersku, mearifsku i vakufsku autonomiju. Punih deset godina je ovaj pokret muftije Džabića trajao da bi se ostvarilo to priznanje, kada je 1909. car Franjo Josip potpisao odluku o vakufsko-mearifskoj autonomiji Islamske zajednice. Mi od tada do danas imamo svoju Islamsku zajednicu, koja je uređena zajednica u kojoj se poštuju pravila u skladu sa onim što od nas zahtjeva Uzvišeni Bog i Njegov miljenik Muhammed, a.s. - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je podsjetio na snagu koju posjeduje Islamska zajednica u našem narodu i na činjenicu da su imami u raznim okolnostima ostajali sa narodom i brinuli o njihovim duhovnim i vjerskim potrebama.

- Naša zajednica je prolazila kroz različite vremenske periode, ali je uvijek uspijevala izaći kao pobjednik. U našem narodu imamo različitih zanimanja i funkcija; inžinjera, ljekara, intelektualaca raznih profila od kojih je naš narod vidio mnogo hajra. Odgovorno tvrdim da niko kao imam nije toliko ostao sa narodom, živio sa narodom i čuvao njegov vjerski i nacionalni identitet. Kada nije bilo popularno biti musliman, njegovati vjerske vrijednosti i pohađati vjerske škole, imami su to činili i često u najtežim trenucima njegovali kod našeg naroda njegove vjerske potrebe rizikujući i vlastite živote i komociju koju su drugi uživali. Također, ono što imami ostavljaju iza sebe je vrijedno svake pažnje. Vi, draga braćo, sa svojim džematlijama gradite džamije i unapređujete vakufsku imovinu, učite našu djecu vrijednostima vjere i morala, apelujete na naše džematlije da budu bolji ljudi, gradite i širite mir vašim porukama. Zato je vaša misija posebna i često nedostižna kada se poredite sa drugima. Ono na čemu moramo insistirati jeste da svakim danom jačamo našu zajednicu i da ostavljamo svoj trag. Kada se kaže Islamska zajednica na Balkanu i u široj regiji, primarno se misli na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Ona je matica koja okuplja druge, koja nudi svoje usluge i pomoć drugima i ona je snažna, jer u njoj vladaju pravila i red. To moramo sačuvati i o njoj moramo u kontinuitetu brinuti - istakao je reisul-ulema u svome obraćanju.

Na kraju je pozvao imame da svi zajedno nastavimo misijsko djelovanje u okrilju našeg institucionalnog pristupa u prezentiranju islama. Naglasio je da je neophodno djelovati u skladu sa vremenom i prostorom, te da ostanemo hrabro uz naš narod i našu zajednicu.

- Mi smo slobodna zajednica. Imamo pravo da kažemo šta želimo, ali iza izgovorenih riječi moramo stati. Nemojmo izgovarati ono iza čega nismo kadri stajati. Sve ono što je u interesu naše domovine, naše zajednice i našeg naroda moramo kazati, a sve ono što ugrožava interese naše domovine, zajednice i naroda ne smijemo govoriti. Vaša imamska uloga je uloga u kojoj se podrazumijeva da idete ispred, ali da se uvijek okrećete i brinete o našem narodu; gdje se nalazi i u kakvom je stanju i na koji način ga možemo zaštititi. Ako gori kuća našeg brata koji se nalazi podalje od nas, trebamo li i mi našu kuću u znak solidarnosti zapaliti ili bi trebali gledati kako da sačuvamo našu kuću, jer bi ona mogla valjati našem bratu koji je u nevolji. I zato prije svake izgovorene riječi neka nam na um budu ove tri vrijednosti: Domovina, Zajednica i narod. Zahvalan sam našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na organizaciji ovog večerašnjeg susreta, te njemu i vama još jednom čestitam 30 godina od obnavljanja rada Muftijstva bihaćkog i želim svaki hajr u narednom periodu - zaključio je na kraju svog obraćanja krajiškim imamima reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

(Preporod.info)