A+ A A-

Reisul-ulema u cazinskoj medresi: Svečana sjednica Nastavničkog vijeća i otvorenje Škole Kur'ana

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je u okviru obilježavanja 30 godina obnovljenog rada Muftijstva bihaćkog posjetio Medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća.

Ovom posjetom je započet program obilježavanja 30 godišnjice ove škole, u okviru kojeg će tokom naredne godine biti realizovane brojne aktivnosti.

- Uime kolektiva Medrese, izražavamo svoju zahvalnost Vama koji ste odvojili svoje vrijeme da budete naš musafir. Jako smo sretni zbog ove posjete, našeg susreta i prilike da govorimo o našim planovima i predstavimo naše aktivnosti - rekao je u uvodnom dijelu sjednice direktor ove škole Zuhdija Handanović.

Pomoćnik direktora za nastavu Mehmed Mašić je u okviru protokola ove sjednice predstavio historijat ove škole, uz fokus na određene datume, značajne detalje i reprezentne aktivnosti.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je ovom prilikom reisul-ulemi predstavio rad Medrese, istakavši da su njeni uposlenici rasli u skladu sa rastom same škole.

- Moramo biit zahvalni Dragom Bogu na mogućnosti da na ovaj način počnemo obilježavati jubilej, uz prisustvo našeg reisul-uleme i njegov sastanak sa profesorima. Svi ovi datumi koje obilježavamo nas podsjećaju na teško vrijeme, 1993. godinu kada je obnovljen rad Muftijstva bihaćkog, te započet rad obrazovnih ustanova. Sve naše medrese, tako i ova koja je ponos Bosanske krajine, su škole koje su vraćene na svoju početnu poziciju, odgoj i obrazovanje mladih ljudi. Pred vama je mlad kolektiv koji je pokazao da može doprinijeti radu Islamske zajednice, ali i ostvariti rezultate koji su vidljivi - rekao je muftija Kudić. 

Ponosni smo na rad naših medresa

Reisul-ulema Kavazović je čestitao 30. godišnjicu ove škole, uz posebno isticanje njenog doprinosa cjelokupnoj misiji Islamske zajednice.

- Jako sam zadovoljan onim što je Medresa postigla, a svi unutar Islamske zajednice možemo biti ponosn na njen rad. Mislim da su medrese trenutno i ponajbolje škole u Bosni i Hercegovini. Mnoge od njih su godinama među najuspješnijim na području kantona kojima pripadaju, što je priznanje vama kao uposlenicima, vašem direktoru i muftiji. Vidljiva je i smjena generacija, pa su ovdje uz profesore sa iskustvom prisutni i mlađi uposlenici koji, vjerujem, nastavljaju misiju onih koji su im prethodili - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Osvrnuo se i na značaj koji alumnisti medresa i islamskih fakulteta imaju unutar društvenog konteksta kojem pripadaju.

- Imamski kadar koji je izašao iz naših medresa i sa fakulteta je sigurno doprinio čuvanju identiteta Bošnjaka, ali i islamijeta koji je u nekim trenucima bilo teško sačuvati u ovom dijelu Evrope. Zamolit ću vas da kao učitelji budete oni koji će mladim ljudima pomoći da nađu svoj put - rekao je reisul-ulema.

Otvorena Škola Kur'ana - Doprinos obrazovanju šire zajednice

Nakon svečane sjednice otvorena je Škola Kur'ana, čija zgrada se nalazi uz Medresu, a koja će biti na raspolaganju svima onima koji odluče krenuti putem memorisanja Kur'ana. Vakif ovog objekta je najvećim dijelom Fikret Makić koji je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice rekao da mu je čast imati priliku i mogućnost za pružanje pomoći.

- To radim već dvadeset godina, dio po dio. Pomagao sam i crkve i muzeje, radio na način da dajem od sebe za ono što je dobro. Ko god je pružio ruku, odazivao sam se. Nisam gledao ni na vjeru, iako sam posebno pomagao muslimane. Radio sam, zaradio i podijelio - kazao je Makić.

Izgradnja centra će, prema riječima zvaničnika i javnih djelatnika, doprinijeti kulturnoj, društvenoj i obrazovnoj slici šire zajednice.

- Kur'an nam znači sve, pa postojanje prostora za njegovo učenje i podučavanje novih hafiza je značajno. Činom uvakufljenja, Makić je pokazao da je veliki vakif i da djelima manifestira svoje vjerovanje. To čini izdvajanjem imetka za ono što će biti korisno - istakao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević. 

Namjera je da, uz Školu Kur'ana, Medresa u narednom periodu otvori i obdanište.

(Preporod.info)