edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Reisul-ulema primio delegaciju organizacije Catolic Relief Service

01 12 2023 02 reis krscanska delegacija

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas au posjetili predsjednik organizacije Catolic Relief Service (CRS) Sean  Callahan, regionalni direktor Hani El-Mahdi i predstavnice Ureda u Sarajevu Sanela Imamović i Majda Behram – Stojanov.

Reisul-ulema je čestitao svim članovima CRS-a 30. godišnjicu rada u Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Islamske zajednice u BiH za realizacijom zajedničkih projekata u svijetu i na svakom mjestu gdje su ljudi u nevolji.

Također je zahvalio predsjedniku Sean Callahanu za pomoć i podršku koju CRS pruža zadnjih 30 godina svim stanovnicima Bosne i Hercegovine koji su u potrebi, a naročito na pomoći koja je pružena u poslijeratnom periodu u obnovi i izgradnji stambenih objekata i infrastrukture.

Posebno je istakao značaj podrške realizaciji  projekta postdiplomskih studija "Međureligijski studij i izgradnja mira", koji se zajednički realizirao na teološkim fakultetima tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Reisul-ulema je naglasio i značaj podrške CRS-a u radu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, te apelirao da  podrška radu ove veoma važne institucije i platforme za dijalog ne izostane ni u budućnosti, naglašavajući  kako je jako važno da se u ovim teškim vremenima vodi međureligijski dijalog između vjerskih lidera i realizuju zajednički projekti između crkava i vjerskih zajednica na svim nivoima, a posebno u lokalnim zajednicama.

Predsjednik Sean Callahanse je zahvalio na toplom prijemu i dosadašnjoj saradnji, ističući da je CRS organizacija koja je usmjerena na pomaganje ljudima u potrebi bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

Istakao je da se će budući projekti CRS-a u Bosni i Hercegovini biti fokusirani na jačanje ljudskih kapaciteta i samoodrživih projekata na lokalnom nivou.

Predsjednik Callahan je posebno zahvalio reisul-ulemi na tome što se zalaže za međureligijski dijalog, te predstavlja jak glas mira i međuvjerskog uvažavanja u ovim izazovnim vremenima.

(Preporod.info)