A+ A A-

Reisul-ulema posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere", sve spremno za otvorenje u srijedu

  • 0000

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je obišao postavku izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", koja će svečano biti otvorena u srijedu, 11. oktobra, u 18.00 sati u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložbu realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čiji je direktor  prof. dr. Dževad Hodžić danas bio u pratnji  reisul-uleme.

Osim njega, bili su prisutni i prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", projekt menadžer Ismet Veladžić, kao i drugi uključeni u realizaciju ovog generacijskog projekta Islamske zajednice.

Izložba će predstaviti dvogodišnji rad više od 100 osoba koji su po različitim osnovama bili angažirani u ovom projektu, a riječ je o najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, koji su nesebično radili na aevidenciji svega što je vrijedno iz naše povijesti, kulture i  vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

Svečanom otvorenju otvorenju izložbe psisutvovat će najviši vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u BiH i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

Za javnost će izložba će biti dostupna dan nakon otvorenja, od 12. oktobra, a bit će otvorena do 18. novembra.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

(Preporod.info)