A+ A A-

Reisul-ulemu posjetili članovi Upravnog odbora Konferencije vojnih imama

25 09 2023 01 reis delegacija vojnih imama

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas su posjetili članovi Upravnog odbora Konferencije vojnih imama iz nekih zapadno-evropskih zemalja i zemalja članica NATO saveza.

Delegaciju je predvodio Ali Davudi, predsjednik Odbora, a članovi delegacije bili su i Asim Hafiz, član Odbora i savjetnik ministra odbrane Velike Britanije za pitanja muslimana, Abdurrahman Naz, vojni imam u oružanim snagama Norveške i Hadis-ef. Pašalić, vojni muftija u Oružanim snagama (OS) Bosne i Herecgovine.

Razgovaralo se o organiziranju naredne konferencije i o promociji zbornika "Muslimani u službi mira" (muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja), u kome je deset imama predstavilo organizaciju imamske službe u svojim zemljama, saopćeno je iz Kancelarije reisul-uleme.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja sa imamima u oružanim snagama evropskih zemalja, koja traje duže od deset godina.

Reisul-ulema je izrazio veliko zadovoljstvo postojanjem ove saradnje.

- Vaše iskustvo nama je veoma važno, jer i naša zemlja teži euro integracijama i članstvu u NATO-u - kazao je reisul-ulema.

Istakao je kako je činjenica da su muslimani dio Evrope, kao i dio oružanih snaga NATO-a i drugih vojski koje nisu dio tog saveza, te da je važno da svoje vjerske vrijednosti mogu zastupati u tim strukturama.

- Islam u fokusu ima čovjeka i mi se svuda, pa i u oružanim snagama, trebamo zalagati za poštivanje čovjeka i zaštitu njegovog života i dostojanstva - dodao je.

Članovi Upravnog odbora Konferencije vojnih imama u našoj zemlji će se zadržati još nekoliko dana, te će posjetiti i neke obrazovne ustanove, mjesta i prisustvovati mevludskoj svečanosti.