A+ A A-

Reisul-ulema posjetio mektebe i obdanište u Goraždu i Ustikolini

  • 0000

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio mektebe i obdanište u medžlisima Goražde i Ustikolina.

U pratnji reisul-uleme bili su muftija goraždanski Remzija-ef Pitić, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić i voditelj odjela za mekteb i mlade dr. Enes-ef. Svraka.

U mektebima Kopači, Baćci i Ustikolina,  reisul-ulema Kavazović je učenicima čestitao na izboru da budu polaznici mektepske pouke, te im poželio uspjeh na putu sticanja znanja.

- Svi ovi mektebi su vrlo aktivni, vidim da su djeca tu i po izvještaju naših muallima možemo kazati da se nastava odvija bez problema. Mekteb je vrlo važna ustanova unutar Islamske zajednice i činimo sve da mektebi budu osposobljeni i sa kadrom i sa učilima. U mektebima na djecu prenosimo vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije. Mogu kazati da ovdje rade muallimi iza kojih su godine iskustva i koji na djecu mogu prenositi ove vrijednosti - rekao je reisul-ulema.

Specifično se osvrnuvši se na posjetu obdaništu "Ajlin", istakao je da ustanove za predškolski odgoj trebaju biti jedan od fokusa djelovanja Islamske zajednice.

- Raduje me da taj segment odgoja naše djece unutar Islamske zajednice sve više uzima maha i mislim da ćemo uskoro u svakom našem medžlisu imati po jedno obdanište - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Muftija Pitić je istakao da je posjeta reisul-uleme čast i zadovoljstvo, zbog podrške i smjernica u radu.

- Ova posjeta nam je dragocjena, što smo vidjeli i po licima djece, muallima, glavnih imama i predsjednika medžlisa. Hvala našem reisul-ulemi što brine o svakoj stopi naše domovine. Mi ćemo sa svoje strane nastojati opravdavati povjerenje koje nam je ukazano i poboljšavati određene segmente našeg djelovanja - rekao je muftija Pitić.

Gosti su u okviru posjete obišli mezar Hasana Čengića, potom staro mezarje u Presjeci gdje se trenutno izvode radovi na uređenju, te džamiju Mujo Duraković u džematu Jabuka 

(Preporod.info)