A+ A A-

Reisul-ulemu posjetila izvršna direktorica KBSA

05 09 2023 02 reis posjeta kbsa

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je izvršnu direktoricu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Selmu Porču, s kojom je razgovarao o aktivnostima i projektima u bošnjačkoj zajednici na sjevernoameričkom kontinentu. 

Reisul-ulema Kavazović je naglasio značaj rada KBSA i zahvalio je za sve što čine za Bošnjake kako bi se održala kultura, jezik i veza s domovinom.

- Sjedinjene Američke Države su najznačajniji vanjskopolitički saveznik za Bosnu i Hercegovinu zbog čega je posebno važno da imamo čvrste veze s tom zemljom. Bošnjaci koji žive u Americi, a ujedno su državljani SAD-a, mogu odigrati važnu ulogu kako bi veze između SAD-a i BiH, kao i Bošnjaka cijelog regiona, bile još jače. Značajne su aktivnosti koje naš narod ima i u Kanadi, što se ogleda i kroz organizacije poput KBSA - naglasio je reisul-ulema.

Izvršna direktorica KBSA informirala je reisul-ulemu o saradnji sa lokalnim zajednicama dijaspore u pomenute dvije zemlje, kao i planovima za povezivanje i jačanje Kongresa u godinama koje su pred nama.

- Mi sa svojim porodicama danas smo državljani SAD-a i Kanade, tako da se odgovorno ponašamo i doprinosimo razvoju tih zemalja. S druge strane jako nam je važna veza sa našom domovinom, Bosnom i Hercegovinom, i učinit ćemo sve da jačamo te veze i podižemo ih na više nivoe - istakla je ona.

(Preporod.info)