A+ A A-

Reisul-ulema učestvovao u radu Komisije Nagrade "Kralj Fejsal"

05 01 2023 01 reis ksa posjeta

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jučer je učestovao u radu Komisije koja je odlučivala o ovogodišnjem laureatu prestižne međunarodne Nagrade za doprinos islamu "Kralj Fejsal".

Na sjednici koja je održana u Džidi, a kojom je predsjedavao nj.k.v. princ Halid Al-Fejsal Bin Abd Al-Aziz, emir regije Meka i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade "Kralj Fejsal", odlučeno je da ovogodišnju Nagradu "Kralj Fejsal" u kategoriji doprinos i služenje islamu podijele profesor Choi Young Kil-Hamed iz Južne Koreje, koji je svojim naučnim angažmanom približio islam i muslimane korejskom društvu i šejh Nasser bin Abdullah Alzaabi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je svojim ukupnim diplomatskim i filantropskim radom pomagao islam i muslimane širom svijeta.

Nagrada "Kralj Fejsal" je godišnja nagrada koju dodjeljuje Fondacija Kralja Fejsala, a dodjeljuje se "posvećenim muškarcima i ženama čiji doprinosi čine pozitivnu razliku".

Fondacija dodjeljuje nagrade u pet kategorija: služenje islamu, islamske nauke, arapski jezik i arapska književnost, prirodne nauke i medicina. Tri od pobrojanih se smatraju najprestižnijim nagradama u muslimanskom svijetu.

Fondacija Kralja Fejsala (KFF) je filantropska organizacija koju su 1976. godine osnovali sinovi i kćeri rahmetli kralja Fejsala bin Abdulaziza u znak sjećanja na njihovog oca. Godinu dana od tog datuma, Generalni sekretarijat je odlučio da osnuje međunarodnu nagradu u ime kralja Fejsala. Nagrada je počela s tri kategorije: služenje (doprinos) islamu, islamske studije i arapski jezik i književnost, koji su prvi put dodijeljene 1979. godine.

Prilikom dodjele Nagrade služba (doprinos) islamu, Komisija odaje priznanje pojedincima i institucijama s izvanrednim dosjeima služenja islamu i muslimanima širom svijeta.

Do sada je ovu prestižnu nagradu dobilo 270 istaknutih pojedinaca iz 43 zemlje.

(Preporod.info)