A+ A A-

Reisul-ulemu posjetila djeca iz Srebrenice i Zvornika

  • 0101

Danas je Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio osnovce iz Srebrenice i Zvornika koji borave u Sarajevu u okviru projekta „Raspust u Sarajevu“ kojeg udruženje „Svitanje“ organizira za djecu iz Srebrenice i Zvornika a koja su učestvovala na konkursu za najbolji literarni rad na temu „Bosna i Hercegovina – moja domovina“. Ovaj projekat udruženje „Svitanje“ provodi duži niz godina u Podrinju i drugim povratničkim mjestima u povodu 25. novembra, dana državnosti Bosne i Hercegovine. Djeca koja su napisala najbolje radove na ovu temu dobila su priliku da sedam dana provedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i upoznaju se sa njegovim znamenitostima. Za vrijeme tog boravka posjetila su i Reisul-ulemu i s njim se zadržala u toplom i opuštenom razgovoru.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se zahvalio djeci i njihovim učiteljicama na trudu i nastojanju da očuvaju svoj jezik, kulturu i identitet i pozvao ih da nastave da se trude i da budu najbolji učenici. „Jer se“, kazao je, „domovina najbolje brani i izgrađuje znanjem.“

Ovom prilikom Reisul-ulema se zahvalio i udruženju „Svitanje“ na brizi koju pokazuje prema djeci u povratničkim mjestima, kao i njihovim volonterkama i volonterima koji su izdvojili svoje vrijeme da ga provedu s ovom vrijednom djecom.  

 Na kraju posjete Jasmina Herić, učenica VI razreda Prve osnovne školu u Potočarima pred Reisul-ulemom je pročitala svoj pobjednički rad.