A+ A A-

Reisul-ulemu posjetili Hamza Ridžal i Edib Kadić, autori prvog bh. putopisa

19 07 2022 01 reis putem svile

Reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas su posjetili autori prvog bosanskohercegovačkog putopisa "Putem svile" Hamza Ridžal i Edib Kadić.

Naime, autori su proputovali dijelom Puta, koji se smatra civilizacijskom kičmom čovječanstva - Rumelijom, Anadolijom, sjevernom Mezopotamijom, Zakavkazjem, Havarizmom i Transoksanijom, te informacije o spomenutim mjestima, utiske i susrete sa zanimljivim ljudima iz njih, prenijeli na papir i, uz mnoštvo fotografija, objavili kao putopis.

Autori su ovom prilikom reisul-ulemu Kavazovića informirali o projektu, čiju, kako su kazali, tek prvu fazu predstavlja do sada urađeno. Također, reisul-ulemu su upoznali o narednim koracima koji će biti poduzeti na putu njegove cjelovite realizacije.

Reisul-ulema Kavazović je iskazao velik interes za ovaj projekat i dvojici entuzijasta i pregalaca dao punu podršku.

Ranije nije zabilježen niti jedan pokušaj opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i ukupno tradicijsko naslijeđe, što je bio jedan od razloga zbog čega su se Ridžal i Karić odlučili na ovaj projekat, a putopis je već privukao veliku pažnju domaće javnosti.