A+ A A-

Reisu-l-ulema u posjeti Ministarstvu vanjskih poslova Države Katar

  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović sastao se jučer u Dohi sa Nj.E. Lolwah bint Rašid Al-Khater, pomoćnicom ministra vanjskih poslova Države Katar.

U delegaciji s reisu-l-ulemom su bili muftija sarajevski Nedžad Grabus, šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim Malanović i Vahid Suljić.

Tokom sastanka naglašeni su dobri i bratski odnosi koje ima Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini s različitim institucijama Države Katar.

Reisu-l-ulema je zahvalio na podršci Države Katar razvoju naše zemlje, te informirao NJ.E. Al-Khater o statusu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obrazovnim programima, školstvu i misiji Islamske zajednice, te međureligijskom dijalogu u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema je izrazio svoju zabrinutost za negiranje sudski presuđenih zločina počinjenih tokom agresije na BiH, negiranje genocida i širenje medijskog i političkog narativa koji Bošnjake predstavlja kao vjersku zajednicu uz često dehumaniziranje i degradiranje muslimana.

Ovom prilikom reisu-l-ulema je posebno naglasio da je strateški interes Islamske zajednice u BiH očuvanje mira, sigurnosti uz poštivanje države BiH i snaženje njenih institucija.

Reisu-l-ulema se u pratnji Ibrahim-ef. Malanovića jučer sastao i sa gospodinom Nawaf Abdulla Al-Hamadijem, glavnim šefom za humanitarne programe u Humanitarnoj organizaciji Države Katar, a tokom sastanka bilo je riječi o programima koje realizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.