A+ A A-

Reisu-l-ulema na mukabeli u Gazi Husrev-begovoj džamiji: Musliman treba biti umjeren

  • 0101

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je prije ikindija-namaza počelo učenje tradicionalne hafiske mukabele, kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

U obraćanju nakon mukabele je podsjetio da je obaveza svakog reisu-l-uleme da vodi računa o takvimu i obznanio da je početak ramazana nakon akšama. 

- Mi smo našeg musafira dočekali sa najboljim, sa Allahovim riječima, Kur'ani-Kerimom - rekao je reisu-l-ulema i podsjetio da je Kur'an objavljen u ramazanu, te da je Božiji govor jedno od znamenja tog mjeseca. 

Drugo znamenje je post, "kao što je bio propisan i narodima prije nas."

- Svaki Allahov poslanik je svom narodu obznanio da im je dužnost da poste određeno vrijeme, a mi znamo da je nama muslimanima propisano da postimo trideset dana ramazana - kaže reisu-l-ulema.

Naveo je i da je posljednje znamenje ramazana noć Lejletul-kadr, "najbolja noć, bolja od hiljadu mjeseci, jedinstvena prilika, neponovljiva."

- Najveće je dobro djelo hraniti sebe i svoju porodicu halal zaradom. To je nešto što je najosnovnije. Drugim ibadetima, koji su pojačani u mjesecu ramazanu, trebamo, naravno, biti predani, ali niučemu ne treba progoniti jer Bog ne voli one koji pregone, pa makar to bilo i u ibadetima. U svemu musliman treba tražiti mjeru, biti umjeren. Ono što moramo izvršavati, to su farzovi, a nafile koliko možemo toliko ćemo i držati - dodao je reisu-l-ulema.

U Bosni i Hercegovini se mukabela tradicionalno tokom ramazana uči u svim džematima, najčešće prije ikindije i poslije sabah namaza. Hafiske mukabele u našoj zemlji uče se još i u Tuzli, Banjoj Luci, Zenici, Mostaru i nekim drugim gradovima.

(Preporod.info)