A+ A A-

Porodica imama posjetila Reisu-l-ulemu

30 11 2021 02 reis posjeta imam bosanski novi

Prije nekoliko dana (23.11.2021.) u sjedištu Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izvršili smo pripreme za prijem jednog imama sa porodicom. Nismo znali o čemu se radi. U najavi posjete bilo je navedeno samo to da imam Muhamed-ef. Hodžić želi posjetiti Reisu-l-ulemu sa članovima svoje porodice. Došlo je njih šest – otac i mati sa dva sina i jednom kćerkom, i s očevom majkom. Dok sam razgovarao sa njima – u iščekivanju silaska Reisu-l-uleme – zapazio sam da je porodica kompaktna, povezana ljubavlju, duhovno zdrava i duhom vedra. Mislio sam da je posrijedi neki problem, no problema nije bilo na vidiku. Imam mi je rekao da već dvadeset godina radi u Islamskoj zajednici, a da nikada nije imao priliku upoznati svog vjerskog poglavara, te da je sva njegova porodica izrazila želju da ga upoznaju, uključujući i njegovu majku koja se sprema za hadž. Tako su odlučili svi doći i neposredno se susresti s Reisu-l-ulemom.

Susret je bio srdačan, topal, ljudski. Svi su razgovarali s Reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem neposredno, kao braća i sestre. Na kraju su se fotografirali sa njim, grupno i pojedinačno, za uspomenu. Bio je to rijedak susret u kancelariji Reisu-l-uleme. Ni problema, ni brige, ni tražnje, ni kritike, ni obaveze, ni očekivanja. Ništa. Samo lijepi osjećaji, osmijesi i radost. I iskren i topao govor i s jedne i s druge strane. Reisu-l-ulema je djeci dao malu hediju i oni su otišli.

Ovu posjetu nismo željeli iznositi u javnost. Mislili smo da je bolje zadržati je u njenoj tišini i neposrednosti. Međutim, kada smo danas dobili pismo od te porodice, odlučili smo je obznaniti.

Muhamed-ef. Hodžić, ispred svoje porodice, Kancelariji Reisu-l-uleme je uputio sljedeće pismo:

„Želim se zahvaliti reisu-l-ulemi Husein-ef Kavazoviću i osoblju na prijemu moje porodice. Dugo nam je bila želja da upoznamo svog vjerskog i duhovnog poglavara uživo, bez obaveze da pričamo o poslu, planovima ili problemima. Meni kao imamu je to bila nagrada i privilegija nakon dugogodišnjeg rada u IZ-i a posebno što sam ispunio želju svojoj majci, suprugi i djeci da upoznaju vjerskog poglavara, inspirisani pomalo životom i serijom Ertugrul i Osman.

Budući da je u zadnjih 20 godina, koliko živimo u entitetu Republika srpska, odrastanje djece i misija u našoj vjeri bila često komplikovana, ova posjeta je pokazala da su mnoge stvari imale smisla i da mnoga odricanja koja smo imali vrijede sada mnoge više. Ponosni smo što smo vidjeli da je naš Reisu-l-ulema jedan fini čovjek, prijatan i jednostavan, po snazi i mudrosti dostojan autoriteta i tereta koji nosi na svojim plećima. Sve to nama znači dodatnu duhovnu, poslovnu i životnu motivaciju. Povjerenje smo imali i ranije, sada je ono još veće.

Iako nismo očekivali poklone za našu djecu, mnogo smo zahvalni na njima. Simbolično, djeca su odlučila i kupila sebi po jednu dobru zimsku jaknu u povratku kući.

Znamo da je Reisu-l-ulema čovjek koji ima puno posla i malo slobodnog vremena, mi nećemo više dolaziti ni tražiti opet da dođemo, ali želimo da zna da u našoj porodici ima podršku. Koliko god ta podrška bila mala, od srca je. Kod naše porodice je dobrodošao.

Selam iz Bosanskog Novog od:

Muhameda, Muenese, Nuha, Safine, Nila i majke Fatime Hodžić.“

M.P.

Rijasetov Ured za odnose s javnošću