A+ A A-

Reisu-l-ulema se susreo sa kardinalom Vinkom Puljićem

IMG f083f7c0a906d39713c3e210c36810bb V

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegoviini Husein ef. Kavazović posjetio je danas vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i predsjednik BK-a Bosne i Hercegovine kardinala Vinka Puljića.

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Islamske zajednice i Katoličke Crkve za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti. Vrhbosanski nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u toku te mu je zahvalio što je pristustvovao njenom otvorenju.

Također su se dotaknuli aktuelne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti ionako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine.

Posebno su istaknuli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava.

Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja.