edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

ČESTITKA REISA POVODOM NOVE MUSLIMANSKE GODINE

 
ČESTITKA REISUL-L-ULEME POVODOM NOVE MUSLIMANSKE GODINE

reis_w     Sarajevo, 19. januar 2007. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je čestitku povodom Nove muslimanske  1428. godine.

     U čestitki reisu-l-uleme se kaže :

     -Draga braćo i sestre,

     Prije dvadeset dana muslimani širom svijeta dostojanstveno su obilježili blagdane hadždža i kurbanskog bajrama. Sa današnjim (petak 19. 01.2007) zalaskom sunca muslimani obilježavaju početak Nove muslimanske 1428. godine prema lunarnom računanju vremena. Dakle, petak na subotu je mubarek noć, a subota je prvi dan mjeseca muharrema, što doslovno znači „sveti mjesec“ u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi, u kojem je zapovijeđeno poštivanje ljudskog života i ljudske časti.

     Nakon 13. godina poslaničke misije u Mekki, koja je imala samo jedan cilj, a to je da potakne ljude na razmišljanje o Jednom Bogu, kao najuzvišenojoj Istini, Allahov Poslanik Muhammed, a.s., je dobio zapovijed od Boga da svoju misiju islama – mira i pomirenja među ljudima – širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Mekke u Medinu, tj., taj duhovni prijelaz od mekkanske Istine do medinske Pravde muslimani su nazvali Hidžra i to označili kao najvažniji trenutak u životu Allahovog Poslanika i u povijesti muslimana. Dakle, početkom muslimanske ere nije označen Alejhisselamov rođendan (mevlud), niti prva Božja Objava (wahy), niti osvajanje Mekke (feth), niti Alejhiselamova smrt (wefat), već je početkom muslimanske ere označen najuzvišeniji čin za čovjeka, a to je bratimljene zavđene braće. Dakle, Hidžra je zbratimila zavađena plemena Evsa i Hazredža u Medini. Hidžra je spojila srca muhadžira sa dušama ensarija i tako zauvijek napisala svetu zapovijest: ljudi su braća a solidarnost među njima njihov je spas i sreća. 

    To je glavna poruka Hidžre – da se zavađeni pomire i da se među ljudima oživi solidarnost.

    Ako se ta dva zahtjeva Alehiselamove hidžre ozbiljno shvate, onda neće biti muslimanskih izbjeglica u svijetu, neće biti prolijevanja musliamnske krvi u Iraku, i neće biti siromašne djece.

    Naravno, ako i mi ovdje ozbiljno shvatimo težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, onda nam se neće dogoditi genocid, neće nam se džamije rušiti, i neće nam djeca u svijet odlaziti. Onda ćemo svi ovdje ostati i  umjesto muhadžiri, svi ćemo ensasarije biti – brinuti se o nezbrinutim i pomogati nemoćnima.

    Zato treba da svi dobro upamtimo: nama – bosanskim muslimanima, nema drugog puta već da budemo svi zajedno kao braća, kao ensarije jedni drugima, jer jedino jedinstveni možemo ovdje opstati.

    U duhu tog našeg bratstva i solidarnosti sa dovom Allahu da nam podari pamet i mudrost da se međusobno volimo, poštujemo i pomažemo, od srca čestitam Novu musliamnsku 1428. godinu svim muslimanima i muslimankma u domovini i dijaspori, kao i svim muslimanima u svijetu.

Neka Allahu Uzvišeni podari mir i sreću cijelome svijetu!