A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju BAZNAS-a

  • IMG_1443IMG_1443

Sarajevo, 28. septembar 2018. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju indonezijskog Nacionalnog odbora za zekat (BAZNAS-a). Delegaciju državne agencija koja se bavi ubiranjem i distribucijom zekata u Indoneziji predvodio je predsjedavajući BAZNAS-a prof. dr. Bambang Sudibyo.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović bilo je riječi o razmjeni iskustava u institucionalnom ubiranju i raspodjeli zekata. Dogovoreno je da će se u budućnosti nastaviti sa prenošenjem iskustva na ovom polju kako bi se institucija zekata i bejtu-l-mala u Islamskoj zajednici u BiH obogatila znanjima iz muslimanskog svijeta, a posebno Indonezije koja je kroz BAZNAS vjersku obavezu izdvajanja zekata za opće dobro podigla na jedan novi nivo.

Naročito interesovanje Islamska zajednica u BiH je iskazala za softverska rješenja koja je BAZNAS kroz svoj specijalistički institut ali i za različite oblike implementacije pomoći od zekata kroz specijalističke projekte mikrofinasiranja socijalno ugroženih kategorija koje pokušavaju realizovati vlastite poslovne ideje.