A+ A A-

Tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme Kavazovića

  • 0101

Sarajevo, 01. septembar 2017. (MINA) – U haremu Careve džamije u Sarajevu danas je održan tradicionalni bajramski prijem koji je povodom Kurban bajrama organizirao reisu-l-ulema Kavazović. Brojni predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici ovom prilikom čestitali su reisu-l-ulemi Kurban bajram.

Prigodnim govorom prisutnim zvanicama obratio se reisu-l-ulema Kavazović:

- Dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovani gosti, es-selamu alejkum i neka je mir na vas u ovome danu mira.

Hvala vam što ste večeras s nama, kada su radost i sreća jaki i kada iz dubina naših duša svjedočimo vjeru u Jednoga Boga. Drago nam je da s vama možemo podijeliti veliku radost Kurban bajrama.

Naše misli i naše dove su ovih dana s našom braćom i sestrama koja obavljaju petu islamsku dužnost hadž. Muslimane hadž neprestano podsjeća na zajedničke korijene ljudskog roda, bez obzira na njihovo porijeklo, boju njihove kože i društveni status.

Bijela jednostavna odjeća koju hadžije nose podsjeća nas da, i kada smo sakriveni ispod skupih odijela, ipak smo samo ljudi, stvoreni od jednog čovjeka i od jedne žene.

Kaba, ta jednostavna građevina, pandan je faraonovim piramidama i kulama babilonskih vladara. Ljudskim okom gledano, vjera nemoćnog Ibrahima koji ima samo svoju porodicu, nije se mogla mjeriti sa snagom vladara koji su se bogovima proglasili. Ali, danas se niko u molitvi ne okreće faraonovim piramidama i niko ga ne štuje, a Ibrahima slijede milijarde Jevreja, kršćana i muslimana.

Hadž je jedinstvo u različitosti. Poruka je to koja, nažalost, sve češće biva zaglušena onim drugačijim koje siju strah od drugoga i koje slave ksenofobičnost kao vrlinu. Nas takve poruke i u ovim danima radosti zabrinjavaju. Ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naša domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam zato što u njoj žive muslimani.

Zato je naše jedinstvo u različitosti i u ovim trenucima radosti najbolji odgovor onima koji bi da manipulišu strahom i da nas udaljavaju jedne od drugih.

Naše zajedništvo je poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu, da se moćne imperije i carstva smjenjuju, a da će jedino, mada se to nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva.

Uvijek je bilo teško u teškim vremenima ostati dosljedan tih istinskih vrijednosti i zato se na njih stalno i iznova trebamo podsjećati.

Još jednom Vam se zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam bajramskim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun, završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema Kavazović.