A+ A A-

Delegacija omladine iz Norveške posjetila Islamsku zajednicu

Sarajevo, 11. april 2017. (MINA) – Danas je delegacija omladine iz Norveške koju je predvodio glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica posjetila Islamsku zajednicu i ovom prilikom se susrela sa zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić. Ovom susret prisustvovala je i ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH nj.e. g-đa Guri Rusten te šef Odjela za bošnjačku dijasporu Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Mensur ef. Pašalić.

Tokom ovog susreta gosti iz Norveške imali su priliku da se bolje upoznaju sa radom Islamske zajednice, njenom strukturom kao i njenom ulogom kod Bošnjaka. Podsjetivši ovom prilikom na veliki broj Bošnjaka koji živi van svoje domovine i koji se trenutno nalaze u iseljeništvu zamjenik Smajić je poručio:  „Vi ste danas na određeni način iseljenici sa nadom da ćete se jednog dana vratiti u svoju domovinu, kao obrazovani ljudi, kao biznismeni koji će pomoći razvoju svoje domovine. Dok živite u Norveškoj vaša je dužnost da poštujete zakone zemlje. To je vaša i građanska a i vjerska obaveza“, kazao je između ostalog. On je također istaknuo veoma kvalitetnu saradnju Islamske zajednice i ambasade Kraljevine Norveške u BiH, posebno kada je riječ o projektima posvećenim omladini, zamjenik Smajić je kazao: „Drago nam je što su u Norveškoj Bošnjaci prepoznati kao narod koji je čestit, kao narod koji je silom prilika došao u zemlje Evropske Unije a potvrda tome je današnje prisustvo ambasadorice nj.e. Rusten na našem sastanku“, dodao je Smajić.

Inače, u okviru posjete pomenuta delegacija omladine posjetiće različite znamenitosti i mjesta od kulturno-historijskog značaja u Bosni i Hercegovni te se na taj način podrobnije upoznati sa svojom domovinom.

  • IMG_6005IMG_6005