A+ A A-

Hadžije obavile i treće bacanje kamenčića na Mini

Mekka, 14. septembar 2016. (MINA) – Danas u popodnevnim satima hadžije iz Bosne i Hercegovine obavile su treće bacanje kamenčića na Mini čime je, nakon boravka na Arefatu i skidanja ihrama, upotpunjen i ovaj dio hadžskog obreda. Kako nam je potvrdio rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris, i današnje bacanje kamenčića je prošlo bez problema za sve hadžije. Međutim, iako je bilo planirano da se ovo bacanje obavi u jutarnjim satima, na osnovu uputstva Ministarstva za hadž Kraljevine Saudijske Arabije, odgođeno je za popodnevne sate.

14 09 2016 bacanje kamencica

- Prilikom pokreta naših hadžija iz hotela u pravcu Mine radi trećeg bacanja kamenčića, dobili smo uputstvo da isti odgodimo za 14h po lokalnom vremenu, iako je pokret bio planiran jutros u 10h, kako bi se izbjeglo pravljenje gužve na džemretima, kazao je Halilović.

Podsjećamo da su sinoć iza jacije namaza zdrave hadžije obavile Tavafu-l-ifade, dok hadžije slabijeg zdravlja u pratnji naših studenata, koji i ove godine neumorno potpomažu organizaciju hadžskih aktivnosti, samostalno i u grupama obavljaju i ovaj sastavni dio hadža. Kako je nam je potvrđeno iz Ureda za hadž i umru, ove aktivnosti bi trebale biti obavljene sutra do podne-namaza. Od hadžskih obreda preostaje još Tavafu-l-veda za koji je planirano da hadžije obave dan pred povratak u domovinu.

Hadžije se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju letovima 17, 18, 19. i 20. septembra a satnicu letova možete pronaći ovdje.