A+ A A-

Sinoć i druga grupa hadžija iz BiH obavila umru

Mekka, 07. septembar 2016. (MINA) - Jutros iza ponoći, hadžije iz Bosne i Hercegovine koje su stigle sinoću Mekku, nakon kraćeg odmora u hotelu, obavile Umru. Podsjećamo da su ostale hadžije koje su iz Medine stigle ranije također po dolasku u Mekku obavile umru.

07 09 2016 01 hadzije mekka

- Jučer se i posljednja grupa naših hadžija priključila se hadžijama koje su prethodnog dana došli ovdje u harem Kabe da ispunimo još jednu islamsku dužnost, odnosno da izvršimo obred umre a nakon toga i obred hadža. Mogu da kažem da je sinoć negdje otprilike oko akšama 711 hadžija stiglo iz Medine u Mekku tako da je naša grupa od 1405 hadžija, koliko ih je ove godine doputovalo iz Bosne i Hercegovine, svi se nalaze u Mekki u Haremi šerifu jer se i sam hotel nalazi u zoni harema. Sinoć smo, kako je to bilo i ranije najavljeno našim hadžijama, zajedno sa našim vodičima organizovali obavljanje umre za zdrave hadžije do će bolesne hadžije to učiniti danas u toku dana. Sve naše hadžije su žive i zdrave. Postoje neki sitni zdravstveni problemi koji se uglavnom odnose na ranije dijagnoze sa kojima su došlo ovdje u Saudijsku Arabiju. Uglavnom ljekarska ekipa je tu 24 sata na usluzi našim hadžijama. Nadamo se da će i u narednom periodu biti što manje potrebe za ljekarskim intervencijama te da će hadžije s lahkomoćom obaviti i preostale hadžske obrede i da će se nakon obavljenih obreda umre i hadža u potpunosti očistiti od grijeha i biti spremni za povratak u domovinu, kazao je jutros nakon obavljene umre rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris.

Hadžije su u Mekki smještene u hotelu koji se nalazi 2 km od Harema Kabe. Kako bi se hadžijama olakšao odlazak u Harem Kabe na dnevne namaze, obezbijeđeni su autobusi koje stalno prevoze naše hadžije od hotela do Harema Kabe i nazad. Također u prostorijama hotela organiziran je i mesdžid u kojem se zajednički klanjaju namazi za hadžije koje nisu u mogućnosti da namaze klanjaju u Haremi šerifu. Treba istaći da obzirom da se i hotel nalazi u prostoru harem hadžije imaju jednaku nagradu za obavljene namaze u Haremu Kabe.

Hadžije vrijeme provede u individualnim odlascima na namaz u Harem Kabe te se na taj način polahko pripremaju za izlazak na Arefat u nedjelju, 11. septembra 2016. godine.

Povratak hadžija u Bosnu i Hercegovinu planirane je letovima 17, 18, 19. i 20. septembra.