A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

SArajevo, 02. septembar 2016. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas, prije džuma-namaza, posjetio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, u povodu početka školske godine te nedavne restauracije prostorija u medresi.

U pratnji direktora medrese mr. Mensura Malkića, pomoćnika direktora za nastavu Halima Husića i pomoćnika direktora za internat mr. Dževada Pleha reisu-l-ulema je obišao prostorije u medresi koje su nedavno obnovljene kako bi učenicima dodatno obezbijedile ugodan boravak. Riječ je o određenim sobama  i mokrim čvorovima u zgradi gdje borave učenici, poznatoj kao muška medresa.

Reisu-l-ulema je posjetio i dva muška odjeljenja prvih razreda s kojima je podijelio svoje utiske o Gazijinoj medresi, prisjećajući se svojih učeničkih dana i boravka u medresi. Učenicima je otkrio da mu je u lijepom sjećanju ostala soba 110, u kojoj je boravio.

“Gazijina medresa je, neka znate to, u temeljima naše države. Ovo je najvažnija škola u BiH. Nema starije i važnije škole za nas. Budite marljivi i vrijedno radite. Sarajevo je, naravno, izazovno za sve vas, ali je najvažnije da učite“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović učenicima prvih razreda.

Reisu-l-ulema je iskoristio priliku i posjetio jedno žensko odjeljenje koje prisustvuje nastavi u ovoj zgradi. S obzirom da je riječ o maturanticama, koje završavaju ove godine školovanje u medresi resu-l-ulema, Kavazović im je poručio: “Svi znate šta znači ova škola muslimanima i bošnjačkom narodu. Veoma je važno da svi koji završe ovu školu nastave svoj životni put na onim vrijednostima koje smo učili ovdje. Gazinovci su uvijek prepoznatljivi, uvijek ih je povezivala jedna čvrsta neraskidiva nit. Svršenici ove škole uvijek su bili na hizmetu ovom narodu. Očekujem da i vi ispunite ovaj emanet. Trebate znati da su naši životi ujedno i misija, tako da moramo raditi i podnositi više nego drugi. Želim vam svako dobro!“

Nakon obilaska učenika direktor Malkić je u musafirhani medrese upoznao reisu-l-ulemu o aktuelnim projektima medrese, kao i trenutnom nastavnom procesu. Između ostaloga, ove godine medresu pohađa 491 učenik, što je dosad najveći broj učenika koji se školuju u ovoj prestižnoj školi. 

  • 00