A+ A A-

Hadžije se spremaju za Mekku

Medina, 03. septembar 2016. (MINA) – Hadžijama iz Bosne i Hercegovine, kako je rekao rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Nezim Halilović, jučer su podijeljeni ihrami, čime su počele pripreme za polazak u Mekku. Također, narednih dana bit će organizovana i predavanja kroz koja će se hadžije upoznati sa propisima vezanim za ihram kao i obavezama koje oblačenje ihrama donosi.

03 09 2016 hadzije medina 2

Bosanske hadžije prilikom sinoćnje posjete Revdi

„Nakon podjele ihrama hadžije su već počele da se raspituju na koji način će oblačiti ihrame, odnosno koje su to ihramske zabrane, što je dozvoljeno, a šta ne, o čemu će biti riječi na predavanjima sutra i prekosutra, zavisno od termina polaska hadžija prema Mekki“, kazao je u jutrošnjoj izjavi rukovodilac Ureda za hadž i umru.

„Zdravstveno stanje naših hadžija je hvala Allahu zadovoljavajuće. Naravno uvijek ima nekih sitnih intervencija, ali dosada bar nismo imali nekih težih slučajeva. Nismo dosada nijednog hadžiju ili hadžinicu zbrinuli u bolnicu, što nam je malo neuobičajeno jer nam sa svake godine dešavalo da bar neko hadžija po nekoliko dana provede u bolnici u Medini“, dodao je Halilović.

Ostatak jutrošnje izjave rukovodioca Ureda za hadž o aktivnostima naših hadžija možete poslušat u video izvještaju koji se nalazi ovdje.

Također, kako naše hadžije provode vrijeme u ovom blagoslovljenom mjestu možete pratiti kroz naše fotogoalerije, a današnju možete pronaći ovdje.