A+ A A-

Reisu-l-ulema primio iranskog ambasadora

Sarajevo, 31. mart 2016. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je jučer ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini nj.e. Seyeda Hosseina Rajabia.

31 03 2016 reis ambasador irana

Ambasador Rajabi je prenio zadovoljstvo vodstva Islamske Republike Iran nedavno izrečenom presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću naglasivši da, iako izrečena presuda nije adekvatna težini i obimu učinjenog genocida i ostalih zločina, ona potvrđuje da su zločini učinjeni nad bošnjačkim narodom i drugim žrtvama. On je također izrazio i zadovoljstvo jačanjem ekonomske saradnje između dvije države, te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme ukinuti sankcije protiv IR Iran. Ambasador Rajabi još jednom je naglasio da će IR Iran i dalje ustrajavati na podršci narodu Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema se ambasadoru Rajabiju zahvalio na posjeti i informacijama, te iskazao nadu da će postojeće sankcije biti uskoro ukinute. Reisu-l-ulema se i ovom prilikom zahvalio vladi i narodu IR Iran na pomoći u toku agresije na BiH i u periodu obnove države, te je istakao važnost da IR Iran nastavi sa pomaganjem Islamske zajednice u BiH, posebno u njenim nastojanjima da očuva duhovno jedinstvo Bošnjaka. Reisu-l-ulema je također ambasadoru Rajabiju posebno naglasio da Islamska zajednica očekuje da Iran pruži maksimalnu podršku na sprečavanju pokušaja unošenja razdora među Bošnjake, na što je ambasador uzvratio da narod u BiH u tom smislu može uvijek računati na prijateljsku podršku iz Irana.