A+ A A-

Na ahiret preselio profesor Gazi Husrev-begove medrese Rešid Bilalić

10 09 2015 01 res bil ah 1Sarajevo, 10. septembar 2015. (MINA) - U srijedu, 09.09.2015. godine na Ahiret je preselio profesor akaida u Gazi Husrev-begovoj medresi Rešid Bilalić.

Dženaza prof. Bilaliću klanjana je danas u haremu Begove džamije u Sarajevu. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, dok se prigodnim riječima prisutnima obratio dr. Enes Karić, direktor Uprave za nauku i obrazovanje čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Ugledni i poštovani muderis i profesor akaida, Rešid ef. Bilalić, danas odlazi na Bolji svijet. Njegove ovozemaljske životne dionice i stranice su se sklopile. O njemu kao profesoru ostaju lijepe uspomene kod njegovih učenika, a izveo je brojne generacije Gazi Husrev-begove medrese. O merhumu Rešid ef. Bilaliću ostaju i lijepe uspomene kao direktora, prijatelja i kolegu sa radnog mjesta, profesora akaida u Gazi Husrevbegovoj medresi, profesora jedne od najvažnijih tradicionalnih islamskih nauka.

Naukovne staze Rešid ef. Bilalića trasirane su i  krenule su prije mnogo godina u Gazi Husrevbegovoj medresi, tu je bio urednik đačkog lista  “Zemzem“. Godine studiranja i učenja  potom su se nastavile na najuglednijem islamskom univerzitetu al-Azhar u Kairu. Njegove kolege i prijatelji sjećaju ga se kao iznimno ozbiljnog istraživača kako tradicionalne islamske literature na klasičnom arapskom jeziku, tako i savremenih kretanja i tokova u islamskim naukama na modernom arapskom jeziku. Također, u Kairu je Rešid ef. Bilalić naučio i francuski jezik, te usavršio svoja znanja iz engleskog jezika. Njegovi prisni prijatelji iz tog kairskog perioda sjećaju ga se kao studenta koji je duge noći provodio nad knjigama.

Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini profesor Rešid ef. Bilalić stavio se na raspolaganje tokom cijeloga svoga radnoga vijeka. Bio je imam na području Medžlisa Islamske zajednice u Višegradu, a nakon angažmana na mjestu profesora akaida u Gazi Husrevbegovoj medresi, profesor Rešid ef. Bilalić bio je jedan period  urednik islamskih informativnih novina  “Preporod“.

Islamskoj zajednici i Gazi Husrevbegovoj medresi ostaje zadaća da njeguje lijepe uspomene na ljudska djela, kao i na profesorska i direktorska pregnuća i prinose merhuma Rešid ef. Bilalića", kazao je na kraju svog obraćanja dr. Karić.

Vrijedi istaknuti da je rahmetli prof. Bilalić svojevremeno bio i jedan od urednika Zemzema i Preporoda. On je također radio i kao imam, a jedno vrijeme i kao glavni imam MIZ Višegrad.

Profesor Rešid Bilalić je rođen mjestu Bilalići u Teočaku 1950. godine, gdje je danas nakon ikindija-namaza i ukopan.

  • 0101