Promo banner

A+ A A-

Susret reisu-l-uleme Kavazovića i turskog šejha Gormeza

Sarajevo, 13. juli 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović primio je danas predsjednika Predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske – turskog reisa  Mehmeta Gormeza.

Reisu-l-ulema Kavazović je zahvalio šejhu Gormezu na prisustvu komemoraciji u Srebrenici povodom 20. godišnjice genocida,kao i prisustvu  turskog  premijera i poruci koju je tim povodom uputio predsjednik Turske.

Reisu-l-ulema je potom upoznao šejha Gormeza o stanju u Islamskoj zajednici u BiH i bošnjačkoj dijaspori, te predstavio projekte od značaja za Islamsku zajednicu koje namjerava realizirati u narednom periodu.

Šejh Gormez je kazao da Diyanet Turske stoji na raspolaganju i spreman je pomoći u svim vidovima Islamskoj zajednici u BiH.Istakao je značaj Islamske zajednice na čelu s Reisu-l-ulemom koju ima ne samo za muslimane BiH, već i cijelog Balkana kao i islamskog svijeta uopšte.

Sastanku s turskim Reisom prisustvovali su  i predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić, direktor Generalne direkcije  za vjerska pitanja Jašar Jigit i savjetnik za vjerska pitanja  turske ambasade u Sarajevu Hasan Atli.

Nakon ovog razgovora, dvojica reisu-l-ulema su se sastali s direktorima uprava Rijaseta, šefovima Ureda i drugim odgovornim rukovodiocima u Rijasetu.

  • 11