A+ A A-

Reisu-l-ulema primio ambasadora Finske

Sarajevo, 7. maj 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio jer danas Finskog ambasadora Pekka Metso sa sjedištem u Ljubljani u Sloveniji, a koji je nerezidentni ambasador i za Bosnu i Hercegovinu.

reis-fin-amb-05-2014-1

Ambasador Finske Pekk Metso često je u posjeti Bosni i Hercegovini, a ovaj put se želio upoznati s vjerskim vođama, pa je tako danas posjetio reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Reisu-l-ulema je zahvalio ambasadoru za sve što država Finska čini za Bosnu i Hercegovinu. Zamolio je za podršku Finske BiH na njenom putu evropskih integracija i zamolio da prenese Vladi Finske da je BiH specifična zemlja sa multietničkim društvom koje treba svako da uvažava i cijeni iz cijele Evrope i s obzirom na tu njenu specifičnost zahtjevi evropski kada je u pitanju integracija BiH u Evropsku uniju bi također trebali biti specifični pri čemu ne mora dolaziti do posebnih ustupaka u smislu da se izostave obaveze koje BiH treba na tom putu da ispuni nego da se ti uslovi prilagode toj specifičnosti i uslovima koji vladaju u BiH kako bi se olakšao njen put u Evropsku uniju.

Ambasador Finske je naglasio da prilikom svake posjete zvaničnika Finske Sloveniji gdje je on rezidentni ambasador, preporuči političarima i zvaničnicima Finske da obavezno dođu i posjete Sarajevo i da vide vrijednosti koje Sarajevo i druga mjesto u BiH imaju, uz preporuku da je to nešto što Evropa mora čuvati.