A+ A A-

Reisu-l-ulema dao podršku obespravljenim učenicima iz Kotor Varoša

Sarajevo, 07. februar 2014. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio u posjetu predstavnike roditelja bošnjačke djece iz Kotor Varoša. Ovom sastanku su prisustvovali i Mujo Hadžiomerović te Šefket Hafizović.

005-reis-rod-kv-02-2014-1

Roditelji su upoznali reisu-l-ulemu sa problemima s kojima se suočavaju i aktivnostima koje poduzimaju po pitanju njihovog rješavanja, kao i zahtjevima čije ispunjavanje traže od Ministarstva obrazovanja RS. Roditelji iz Vrbanjaca kazali su da već više od dvije godine traže ostvarivanje svojih prava te da nisu uspjeli pronaći rješenje za ovaj problem, iako su imali obećanje prethodnog ministra prosvjete Antona Kasipovića te obavili nekoliko razgovora s aktuelnim ministrom Goranom Mutabdžijom. Zbog toga se od 11. juna 2013. godine roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši okuplja ispred osnovne škole tražeći svoja prava.

Reisu-l-ulema je i ovom prilikom iskazao svoje puno razumijevanje i dao podršku roditeljima bošnjačke djece u ostvarivanju njihovih prava na nacionalnu grupu predmeta u školi. Također, reisu-l-ulema je uputio i apel predstavnicima vlasti manjeg bh. entiteta da konačno udovolje zahtjevima roditelja i omoguće nastavak obrazovnog procesa bošnjačkoj djeci u Kotor Varošu.

005-reis-rod-kv-02-2014-2