Promo banner

A+ A A-

Katar donirao posljednju tranšu za GHB biblioteku

ghbSarajevo, 14. juni 2013. (MINA) - Emir države Katar Šejh Hamad bin Khalifa Al Thani donirao je posljednju novčanu tranšu za opremanje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, čime je u potpunosti završen finansijski dio projekta izgradnje i opremanja objekta Gazi Husrev-begove biblioteke. Finansiranje kompletnog projekta izvršeno je iz donacije emira Katara Šejha Hamad bin Khalifa Al Thaniija.

Protekle sedmice uplaćena je posljednja donacija traće faze izgradnje, koja obuhvata opremanje Gazi Husrev-begove biblioteke, čime je Katar ispunio sve preuzete obaveze koje su se odnosile na osiguranje novčanih sredstava za izgradnju i opremanje Gazi Husrev-begove biblioteke.

Od svoga osnivanja i više od četiri stoljeća postojanja, Gazi Husrev-begova biblioteka je po prvi put dobila svoje namjenski građene prostorije čime je okončana duga faza njenog „egzila“.

Izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke počela je 2003. godine i realizirala se u tri faze: betonski i zanatski radovi, te opremanje objekta. Svečano otvaranje Biblioteke uslijedit će nakon njenog opremanja i tehničkog prijema.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je 1537. godine kada je Gazi Husrev-beg dao da se podigne medresa a u vakufnami o gradnji medrese odredio da „što preteče od troškova gradnje, da se za to kupi dobrih knjiga“, koje će se koristiti u spomenutoj medresi, da se njima koristi ko bude čitao i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom. Tako se ova biblioteka smatra prvom i najstarijom kulturnom institucijom Bošnjaka muslimana.

Sve do 1863. godine Biblioteka je ostala u sklopu Kuršumlije medrese kada je zbog pomanjkanja prostora premještena u veću prostoriju dograđenu pored Gazi Husrev-begove džamije. Tu je ostala sve do 1935. godine kada se zbog povećanja knjižnog fonda preselila u prostorije ispred Careve džamije gdje je ostala sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, kada je iz sigurnosnih razloga izmještena na više sigurnijih mjesta u gradu.

Osnovni fond Biblioteke čine rukopisi na arapskom, turskom i perzijskom jeziku kojih ima oko 10.000 kodeksa, po čemu ova biblioteka spada među najveće u Evropi a dobro je poznata i u svijetu. Rukopisi potječu iz raznih krajeva islamskog svijeta, osobito iz velikih i značajnih kulturno-naučnih centara kao što su Istanbul, Mekka, Medina, Kairo, Bagdad. Značajan broj ovih rukopisa potječe iz bosanskih gradova i sela gdje su mnogi Bošnjaci muslimani pisali originalna djela ili prepisivali knjige drugih autora iz svih, tada poznatih naučnih disciplina.