A+ A A-

HISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA BOŠNJAKE NJEMAČKE

Sabor2_big (Small)     Piše: Bato ŠIŠIĆ

     Za Bošnjake koji žive u Njemačkoj kao i za IZ Bošnjaka u toj državi 22. april 2007. godine bit će upisan zlatnim slovima u analima historije koja će se jednog dana pisati. U Wiesbadenu održana je konstituirajuća sjednica Sabora IZBNJ, a u toku nje održan je i izbor za predsjednika i podpredsjednika Mešihata kao i izbor članova Mešihata iz reda nezaposlenih u IZBNJ.
     Počasni gosti bili su hafiz Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme i šef ureda za Bošnjačku dijasporu Mirsad Mahmutovic.
     Ovom značajnom skupu prisustvovali su imami kao i njihovi bližnji saradnici i predsjednici iz više od 60 džemata u Njemačkoj, a bili su prisutni i gosti, glavni imami iz Holandije, Luxemburga, Belgije i Norveške.

Izbor rukovodstva Sabora

     Glasalo se u sedam krugova, a nakon prebrojavanja glasova za predsjednika Mešihata Njemacke izabran je Mustafa ef. Klanco, a za prvog podpredsjednika izabrani su Halim ef. Alibašić iz Hamburga drugi je Omer ef. Sarajlić.
     Za predsjednika Sabora izabran je dr. Bernes Alihodžić iz Stuttgarta, za prvog odnosno drugog podpredsjednika izabrani su Hamid Pintol iz Nirnberga i Idriz Mahmutović iz Berlina. Za sekretara Sabora izabran je Edin Bozalija.
     Nakon sto je izabran za predsjedika Mešihata IZBNJ Mustafa ef. Klanco dosadašnji glavni imam IZB u Njemačkoj za naš magazin je izjavio:

      Ovo je prvi put u povijesti Bošnjaka, da se u dijaspori organizira Sabor IZ u Njemačkoj. Ovaj trajao je nepune tri godine, a započet je u maju 2004.godine i evo završavamo ga sada ovim saborom u 2007. godini. uspostavljeno je rukovodstvo Sabora, uspostavljen je Mešihat, i mi dobijamo upravu Mešihata unutar BiH, kao što to imaju Slovenija i Sandžak. Ovaj novi preustroj trebao bi da omogući, da se Bošnjaci sačuvaju od asimilacije, da se integrišu, da ostanemo i postanemo dio IZ Bošnjaka u Njemačkoj i da budemo priznati od strane Njemačke i njenih institucija. U BiH treba da prođe procedura, da reisu-l-ulema izabranog predsjednika Mešihata predloži Saboru BiH, i to će biti onda i neka duhovna veza sa maticom u BiH. Na nama je da onda ovdje našoj djeci omogućimo da kroz naše džemate i našu IZ sačuvaju vjeru, islamsku kulturu i tradiciju BiH, dakle sve ono što čini indetitet jednog Bošnjaka muslimana.

Šta za Vas znači ova nova funkcija?
    
Sada mi sa nivoa glavnog imama, a ja sam obavljao tu funkciju, prelazimo na nivo Mešihata, a dosadašnji oblasni imami će biti glavni imami. Imat ćemo šest glavnih imama i predsjednika Mešihata, muftiju IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Za mene je sada jedna savim druga situacija, više odgovornosti i obaveza, više truda i napora. Ovo je jedan logičan slijed naših napora, ali i jedan dobar dio imama mogao je da ponese ovu titulu i dužnost. I ako sam 24 godine bio na čelu džemata i 13 godina na čelu IZ BNj, ova nova dužnost nije ni malo lahka. Brojne su obaveze preda mnom i mojim saradnicima.

Birat ćemo muftiju za Evropu

     Šef ureda za Bošnjačku dijasporu Mirsad Mahmutović u povodu ovog značajnog događaja je izjavio:
     "Ovo je jedan historijski događaj za IZ u cijelini kako u BiH tako i u dijaspori. Sve ovo što se ovdje dogodilo znači da je IZ BNJ dostigla jedan viši nivo na svim poljima, a to podrazumijeva jednu sistematičniju aktivnost i veću odgovornost. U Evropi se osjeća velika potreba za vjerskim liderima, za ljudima koji mogu komunicirati sa drugima, krišćanima, jevrejima..., jer da bi se vodili ravnopravni dijalozi moraju postojati i ravnopravnii sagovornici, a u ovom slučaju to je muftija koji može ravnopravno da razgovara sa biskupom, nadbiskupom. Međutim mi nećemo stati na ovome, uskoro će uslijediti izbor muftije za Evropu a moja želja je da njegovo sjedište bude u Berlinu.
     Ovom značajnom događaju prisustvovali su i Nermin ef. Čanić, imam u Roterdamu i glavni imam za Belgiju i Holandiju, Halil ef. Ahmetspahić, imam u Luxemburgu te Senaid ef. Kobilica, glavni imam u Norveškoj.
     "Mi polahko pripremamo teren za jedan ovakav događaj, danas sam sa svojom delegacijom došao da podržimo krunisanje ovog procesa ali ujedno i da naučimo ponešto od IZBNJ, u organizacijskom smislu" - rekao nam je Nermin ef. Canić.

     "Luxemburg je jako mali, i imamo jednu malu od oko 6000 veliku Bošnjačku dijasporu. Imamo četiri džemata i ovako nešto u Luxemburgu nećemo nikada doživjeti, jer za ovakav poduhvat potrebno nas je mnogo više. Iskrene čestitke IZBNJ kao i noizabranom predsjedniku Mešihata" - riječi su Halila ef. Ahmetspahića.

     Čestitkama se pridružio i glavni imam Norveške Senaid ef. Kobilica:
     "Došao sam da prisutvujem ovom historijskom činu, prvestveno važnom za Bošnjake u Njemackoj, ali i za nas koji zivimo van ove države. Ja sam zagovornik ujedinjena svih Bošnjaka na evropskom nivou, a ovo je izuzetan dobar putokaz i ovo sve vodi jednoj vrsti ujedinjenja".
     U svom obraćanju iskrene čestitke novom Mešihatu i njegovom predsjedniku Mustafi ef. Klanco uputio je i zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, ali isto tako se zahvalio na izuzetnoj saradnji i uspješnoj organizaciji ovog Sabora kompletnoj IZBNJ.
     Jedna od glavnih i važnih osoba na Saboru bio je i Hilo Aletić iz Dortmunda koji je bio predsjednik glasačke komisije i koji je na kraju glasanja sa svojim saradnicima prebrojavao glasove i objavio rezultate glasanja.

                     (http://www.bosnjaci.net)