A+ A A-

POSJETA PREDSJEDNIKA PAKISTANA BOSNI I HERCEGOVINI

musaraf     Predsjednik Islamske Republike Pakistan Nj.E. general Pervez Musharraf posjetit će službeno Bosnu i Hercegovinu 27. - 29. aprila 2007. godine.

     Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, posjeta predsjednika Pakistana BiH ima za cilj potvrditi dobre bilateralne i prijateljske odnose dvije zemlje, te dodatno afirmirati suradnju u ekonomskoj oblasti.

     Ova posjeta, pored kontinuiteta bilateralnih odnosa, ima motiv i u podršci BiH na planu reformi, kao i poticanju međureligijskog i međunacionalnog dijaloga.

     Predsjednik Pakistana takom boravka u BiH imat će susret s članovima  Predsjedništva BiH, a također je predivđeno potpisivanje usuglašenih sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade IR Pakistan i Sporazuma između BiH i IR Pakistan o suradnji u oblasti obrambene industrije, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade IR Pakistan o osnivanju bosanskohercegovačkopakistanske zajedničke ekonomske komisije te razmjena ratifikacionih instrumenata za Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

     Programom posjete predviđen je susret sa Kolegijem oba Doma Parlamentarne skupštine BiH, obraćanje pakistanskog predsjednika poslanicima oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH, susret sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

     U subotu, 28. 04. 2007., predsjednik IR Pakistan susret će se sa izaslanstvom Međureligijskog vijeća BiH, koje će predvoditi dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema

Islamske zajednice u BiH i predsjedavajući MRV BiH, a nakon toga član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić će zajedno sa predsjednikom Islamske Republike Pakistan Pervezom Musharrafom posjetiti Tuzlu i Potočare.