A+ A A-

SUSRET DR. SILAJDŽIĆA I ERDOGANA U ISTANBULU

Picture 059[1] (Custom)     Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić sastao se sa premijerom Turske gospodinom Redžepom Taibom Erdoganom u residenciji Bosforska palača u Istanbulu u petak naveče. Glavne teme razgovora bile su ekonomska saradnja Turske i Bosne i Hercegovine kao i novonastala situacija u i oko Srebrenice.

     Prilikom razgovora dr. Silajdžić je upoznao premijera Erdogana o ekonomskim potencijalima Bosne i Hercegovine i načinima kako dvije zemlje mogu proširiti saradnju na ovom planu. «Naša zemlja ima ogromne resurse koji još uvijek nisu dovoljno iskorišteni,» rekao je dr. Silajdžić «Tu prije svega mislim na termo i hidro-energetski potencijal. Mi možemo proizvesti puno više energije nego što trošimo, a svi znamo da je Evropi potrebna energija. Pored energije tu su drvna indrustrija, kao i mogućnost razvoja turizma.

     Dr. Silajdžić je premijeru Erdoganu posebno istakao značaj izgradnje koridora 5 C, koji, kako je rekao, znači puno više našoj zemlji nego samo auto put. Koridor 5 C, prema njegovim riječima, našu zemlju će približiti Evropi, a sama njegova izgradnja će biti ogroman posticaj cjelokupnoj ekonomiji Bosne i Hercegovine.

     Premijer Erdogan je naglasio kako je Turska uvijek bila, ostala i biće prijatelj Bosni i Hercegovini. On je istakao da u svim njegovim istupima ekonomiju uvijek stavlja na prvo mjesto. «Mi smo spremni za saradnju na svim poljima, kao i za ulaganja u Vašu zemlju,» rekao je Erdogan. «Turska vlada je spremna da razmatra sve projekte i ponude gdje bi mogli napraviti zajednička ulaganja. Inteziviraćemo naše odnose, i unaprijediti ekonomsku saradnju.»

     Dr. Silajdžić je istakao da je Turska već napravila uspješna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, od čega se posebno ističu primjeri Natron Hayata u Maglaju i Šiše Džam u Tuzli.

     Nakon razgovora o ekonomiji, dr. Silajdžić je premijeru Turske predočio novonastalu situaciju u Srebrenici. Podsjetio je da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima iz podrinja, te da je to Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio i u svojoj presudi od 26. februara 2007. godine. Nakon toga, kako je rekao, preživjele žrtve genocida zatražile su poseban status.

Picture 050[2] (Small)

      Premijer Erdogan je obećao da će formirati posebnu Komisiju koju će bez odlaganja uputiti u Srebrenicu da na licu mjesta evindetiraju na koji način se može pomoći tim ljudima. Erdogan je rekao da se on i njegova zemlja suosjeća sa žrtvama genocida, te da želi da Vlada Turske uzme aktivnu ulogu u rješavanju njihovih problema gdje god je to moguće - kaže se u saopćenju iz Kabineta dr. Harisa Silajdžića.