A+ A A-

NA FIN-u UPRILIČEN OKRUGLI STO ZA SREDNJOŠKOLCE

uzor1     Nakon održavanja okruglog stola „Smisao žrtve" u decembru 2006. godine, bilo nam je zadovoljstvo što smo ponovo ugostili, 07. 4. 2007. g., srednjoškolce sa područja cijele BiH. Na novom okruglom stolu, u organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a povodom obilježavanja mjeseca Poslanikova, a.s., rođenja, upriličen je okrugli sto o temi „Muhammed, a.s., uzor mladima".

     Učešće na okruglom stolu uzelo je dvadeset osam učenika iz deset srednjih škola sa područja cijele BiH. Učešće su uzeli srednjoškolci iz sljedećih srednjih škola Karađoz-begova medresa (Mostar), Gimnazija „Visoko", (Visoko), Behram-begova medresa (Tuzla), Gimnazija „Vaso Pelagić" (Brčko), JU Opća gimnazija (Zavidovići), Medresa „Osman-efendija Redžović" (Veliko Čajno, Visoko), Mješovita srednja škola „Amir Žilić" (Sanski Most), Gimnazija „Sanski Most" (Sanski Most), Elči Ibrahim-pašina medresa (Travnik), Srednja škola Pere Zečevića (Odžak).

Pomoći mladima u odabiru uzora koji ih neće razočarati
    
Druženje je realizovano kroz tri sesije. Prva sesija je počela u 9:30h i održana je u amfiteatru FIN-a. Nakon poručenih kur`anskih ajeta (Mensur Kerla) i dobrodošlice gostima (Almira Alić), uvodni je besjedničar Mirsad Đerzić kazao nešto više o ciljevima projekta. Između ostalog rečeno je:
     „Psihologija je dokazala da osim urođenih osobina kod čovjeka njegova okolina i društvo, kao spoljni faktori, uveliko utiču na formiranje stavova i same ličnosti. Jedan od najvažnijih spoljnih faktora, naročito kod mladih ljudi, koji usmjerava daljnji razvoj i formiranje ličnosti, jeste uzor. Povodeći se za kur`anskim ajetom Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor... (El-Ahzab, 21.) odlučili smo naredno druženje posvetiti baš ovoj temi.
     Cilj ovog projekta jeste da u vremenu globalizacije kada nam se razni sadržaji nude na pladnju, pomogne mladima u odabiru uzora koji ih neće razočarati, nego će im uvijek biti izvor snage i samopouzdanja u ostvarivanju životnih ciljeva.
     Uzvišeni Allah, dž.š., nam skreće pažnju na to da u ličnosti i djelu Muhammeda, a.s., imamo divan uzor. U vezi sa ovom temom postavlja se niz pitanja na koja ćemo nastojati dati odgovore. Neka od njih su sljedeća:
- Koliko znamo o ličnosti i djelu Poslanika, a.s., da bi u njemu pronašli uzor?
- Koliko volimo Poslanika, a.s., da bi nam mogao biti uzor?
- Koliko ljudi danas, ponajprije mladih, doživljava Poslanika, a.s., kao uzor?"

Uzor koji će biti izvor snage i samopouzdanja
    
Nakon ovodnih riječi predstavnici svih ekipa su govorili o jednom aspektu poslanstva
Muhammeda, a.s. Ta izlaganja su bila na zavidnom nivou i koristimo ovu priliku da im se zahvalimo na ozbiljnosti koju su pokazali.
     Nakon prve sesije napravljena je kraća pauza, te je u 10:55 h počela druga sesija koja je bila koncipirana na radu u radionicama. Naime, svi učesnici su bili podijeljeni u tri grupe, te su sa svojim moderatorima do 11:40 h razgovarali Poslaniku, a.s., i mjestu koje poslanik Muhammed, a.s., ima u životima mladih ljudi.
     U 12:00 h, u velikom atriju Fakulteta, održana je završna sesija. Toj sesiji su uz učesnike prisustvovali profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i članovi Udruženja studenata. Nakon javne diskusije u kojoj su učesnici iznijeli zaključke do kojih su došli u prethodnim sesijama i razgovora o tome kako na najljepši način približiti Poslanika, a.s., mladima kako bi ga upoznali, zavoljeli i uzeli za svog uzora, učesnicima su uručene prigodne hedije koje će ih podsjećati na navedeno druženje. Hedije je uručio predsjednik Udruženja studenata Muhamed Okić, koji je tom prilikom pozvao učesnike da svojim vlastitim primjerom pokažu svojim vršnjacima ko je bio Muhammed, a.s., i šta znači imati takvu ličnost za uzora koji će im uvijek biti izvor snage i samopouzdanja u ostvarivanju životnih ciljeva.

uzor3


Muhammed, a.s., neiscrpan izvor inspiracije
    
Nakon uvodnih izlaganja, radionica i završne sesije doneseni su sljedeći zaključci:
1. Većina mladih danas ima nekoga za svoga uzora, ali ima i onih koji to nemaju, što govori o tome da su mladi danas u nekoj mjeri izgubljeni i čekaju da im neko priđe i pruži ruku koja će im pomoći da idu dalje;
2. Vjerski službenici (vjeroučitelji posebno) snose veliku društvenu odgovornost u promoviranju moralnog lika Poslanika, a.s., na mladima „prijemčiv" način, a sve u skladu sa potrebama reinterpretacije islamskih istina i paradigmi;
3. Izvjesno je i to da sve više mladih se zanima za upoznavanje ličnosti poslanika Muhammeda, a.s.;
4. Muslimanska omladina ima obavezu da svoje vršnjake upozna sa likom i djelom našeg Poslanika, a.s., kako bi zavoljeli Poslanika, a.s., i uzeli ga za svoga uzora, ali na tom putu traži veću podršku Islamske zajednice;
5. Muhammed, a.s., je zaista najljepši uzor koji može pomoći mladima da budu kvalitetnije osobe te da lakše ostvare svoje ciljeve, savladaju prepreke na koje naiđu i postanu korisne jedinke društva u kome žive;
6. Druženja ovakvog tipa zaista su korisna i treba ih više, jer se na njima mladi upoznaju, razmjenjuju mišljenja i razbijaju predrasude a to je veoma važno u današnjem vaktu, jer mnogo problema i nesporazuma je rezultat brojnih nepoznanica i postojanja predrasuda.
     Na kraju, zahvaljujemo se svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, ponajprije Fakultetu islamskih nauka, naročito dr. Zuhdiji Hasanoviću, pordekanu za nastavu, medžlisima koji pomogli dolazak učenika, te profesorima i studentima koji su uzeli učešće u projektu.

Mirsad ĐERZIĆ, www.fin.ba