A+ A A-

U SREBRENICI TREBA POČETI VJEČNO UČITI KUR'AN

Srebrenica_bodies     Enes Kišević, bh. glumac i pjesnik, koji od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća živi i djeluje u Hrvatskoj, jedan je od inicijatora ideje da se u Memorijalnom centru Potočari, uz čitanje imena žrtava genocida, počne vječno učiti Kur'an.

     Čovjek čije su pjesme prevedene na brojne svjetske jezike i koji već godinama djeluje u KZB "Preporod" Hrvatske, prije dva dana prvi put je posjetio Potočare i Srebrenicu.

 Opomena živima

     - Jedino što čovjek može jeste da dođe ovdje i šuti. Jer mi, zapravo, jesmo živi da sjećamo onih kojih nema. Kao da udišemo za žive, a izdišemo za mrtve. Ovdje treba šutjeti, ali opet osjećam, kao čovjek, da moram nešto reći.
     Gledajući ova imena i ove mezare, osjećam kao da sam od svih žrtava dobio amanet da govorim u ime njih, da govorim o tome šta im se dogodilo, da taj njihov krik koji je prekinut na neki način pokušam živima prenijeti.

 Kako bi se trebala realizirati ideja vječnog učenja Kur'ana i izgovaranja imena žrtava?

     - Imate primjera da ljudima koji su nedužno stradali gori vječna vatra. Tako smo smatrali da je ovdje potrebno da se izgovore imena svih tih ljudi, da se izgovore s poštovanjem prema svakom imenu. To ne bi smjelo biti nametljivo, to mora biti tiho, da kapa kao voda, da se čuje poput otkucaja srca.
     Uz učenje Kur'ana mogla bi se čuti i neka apstraktna ilahija ili prigodni stihovi. To treba uraditi kao opomenu živima svih imena, ne samo Bošnjacima, već ljudima svih vjera i nacija.

 Kolika je uloga umjetnika, prije svih Bošnjaka, u očuvanju kolektivnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici?

     - Vjerujem da će mnogi biti inspirirani temom Srebrenice. To je veliki izazov, ali i velika dužnost. Mi smo dobili amanet da govorimo u ime žrtava. BiH ima sjajne pjesnike, pisce, režisere, slikare i mislim da će brzo doći do realizacije nekog od značajnijih djela inspiriranog Srebrenicom.

 Snimiti film

 Mislite li da treba sačekati da prođe neko vrijeme ili bismo već trebali imati film o Srebrenici?

     - Ne treba čekati nikakvu vremensku distancu. Ja sam o ratu pisao dok se dim još nije bio ni razišao. Film o Srebrenici nam je potreban. Mi, recimo, holokaust pamtimo i on nam se u sjećanje urezuje scenama iz Spilbergovih (Spielberg) filmova.
     Imamo režisere, imamo sjajne scenariste koji to mogu uraditi. Ne znam, recimo, da li je Sidran nešto radio. Mislim da je on sposoban za takvo djelo.

 Napisat ću bosansku Antigonu

     Kišević će dati svoj umjetnički doprinos u očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
     - Napisat ću dramu o Srebrenici, o tragediji i zločinu koji su se ovdje dogodili. To bi trebala biti bosanska Antigona - kaže Kišević.

(www.avaz.ba)