A+ A A-

ZAJEDNIČKA PLATFORMA OIC-a O NUKLEARNOM PITANJU

ekmeledin     Organizacija islamske konferencije odlučna je pripremiti platformu za sprječavanje diskriminacije u nuklearnom domenu, rekao je generalni sekretar OIC-a Ekmeludin Ihsanoglu na jučerašnjem zajedničkom pres istupu sa iranskim šefom diplomatije Manučehrom Motakijem.

     On je naznačio da se u programu OIC-a nalazi i pitanje nuklearne demilitarizacije regiona i vršenje pritiska na cionistički režim, kako bi se povinovao pravilima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

     Govoreći o iranskim mirovnim nuklearnim aktivnostima, Ihsanoglu je naveo da stav organizacije koju predvodi govori da zemlje poput Irana imaju legalno pravo ovakvog vida energetske eksploatacije, koja je u skaldu sa pravilima Agencije i NPT sporazuma.

     Ministar Motaki u svom istupu je ukazao na značajnu ulogu OIC-a u očuvanju islamskih vrijednosti i izrazio zahvalnost Ihsanogluu zbog njegove inicijative za globalno sučeljavanje sa antiislamizmom.

     Motaki je pomenuo i predviđeno zasjedanje iračkih susjeda uz dodatno učešće Egipta i Bahreina, s kojim je Teheran saglasan, ukoliko bi se održavalo u Iraku.

(http://bosnian.irib.ir)