A+ A A-

ZAHTJEV SRBIJI DA ISPOŠTUJE OBAVEZE PREMA BIH IZ KONVENCIJE O GENOCIDU

predsjedn     Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici u Sarajevu Odluku o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema Bosni i Hercegovini koje proizlaze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

     Bosna i Hercegovina ovom Odlukom zahtijeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze iz pomenute Konvencije, specifično da Republika Srbija bez odlaganja uhapsi sve osobe optužene za zločin genocida koje se nalaze na njenom terotoriju te da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivu Jugoslaviju, kao i da kazni sve ostale osobe koje su učestvovale u genocidu u BiH i koje se nalaze pod nadležnošću Republike Srbije.
     Za Odluku su glasali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio protiv njenog usvajanja.
     U saopćenju iz kabineta dr. Harisa Silajdžića ističe se da odluka Predsjedništa nalaže ministru vanjskih poslova BiH da uputi hitan zahtjev Srbiji da bez odlaganja uhapsi sve osobe na svom teritoriju koje su optužene za zločin genocida, te da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, kao i da kazni sve ostale osobe koje su učestvovale u genocidu u Bosni i Hercegovini.

     Ova Odluka prati presudu Međunarodnog suda pravde koji je u februaru utvrdio da Srbija već punih 14 godina krši Konvenciju o genocidu. Srbija vec skoro dva mjeseca odbija ispoštovati tu presudu jer odbija isporučiti osobe koje su optužene za zločin genocida u Bosni i Hercegovini a koje se dokazano nalaze na teritoriji Srbije, te ne poduzima korake da kazni ostale učesnike u projektu genocida u Bosni i Hercegovini - kaže se u ovom saopćenju.