A+ A A-

SERGIJE ZA OBNOVU DŽAMIJA U BOSANSKOM NOVOM I BOSANSKOJ GRADIŠCI

ferhadija     Rijaset IZ u BiH je na svojoj 22. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2007. godine, odnosno 12. muharrema 1428. h. godine, razmatrajući zahtjeve za pomoć u obnovi džamija Medžlisa IZ B. Novi i Medžlisa IZ B. Grdaiška, donio zaključak da se održi hutba posvećena "Danu džamija" u 2007. godini i da se putem sergija u svim džamija skupe sredstva za obnovu Vidorijske džamije u Bosanskom Novom i "Tekija" džamije u Bosanskoj Gradišci koje su srušene tokom agresije na BiH.

     Ukupljene priloge treba dostavite na račun Rijaseta IZ-e, sa naznakom: "Za obnovu Vidorijske i "Tekija" džamije.

     U dopisu  svim hatibima na području Rijaseta IZ-e u BiH koji je putem ureda muftija

dostavio Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta podsjeća se na tradicionalno obilježavanje Dana džamija u Islamskoj zajednici dana 7. maja. Tog dana 1993. godine srušena je čuvena Ferhadija-džamija u Banjoj  Luci.

U toku agresije na BiH srušeno je:

614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Datum rušenja Ferhadije-džamije u Banjoj Luci Islamska zajednica je odlukom Rijaseta uzela kao "Dan džamija" u Bosni i Hercegovini. Ovaj datum na odgovarajući način obilježavamo već 11 godina. To ćemo učiniti, inša Allah, i ove godine.

Da bi svi muslimani u BiH učestvovali u obilježavanju ovoga dana i dodatno iskazali brigu o svojim džamijama kao tvrđavama i simbolima islama, života, kulture i civilizacije, ma gdje one bile, preporučujemo svim hatibima  da 04. maja t.g., odnosno  17. rebi‘u-l-ahira 1428. h. godine u svojim hutbama najave sergiju za obnavljanje:

Vidorijske džamije u Bosanskom Novom i

Džamije "Tekija" u Bosanskoj Gradišci.

Molimo Allaha, dž.š., da svima onima koji budu učestvovali u ovome Bogu ugodnom djelu podari bereket u imecima i porodicama njihovim i da ih nagradi - kaže se u dopisu Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.

(www.rijaset.ba)