A+ A A-

AMERIČKI VOJNIK OSUĐEN NA 100 GODINA ZATVORA ZBOG SILOVANJA I UBOJSTAVA

IrakKucaStraveV     AMERIČKI 24-godišnji vojnik Paul E. Cortez, osuđen je na 100 godina zatvora zbog sudjelovanja u grupnom silovanju 14-godišnje Iračke djevojčice i masakra njezine obitelji prošle godine, prenosi CNN.

     Cortezu će prema usvojenom žalbenom zahtjevu nakon 10 godina biti omogućena uvjetna kazna, mada je počinio jedan od najgnusnijih zločina od početka američke okupacije Iraka.

     Prošli je tjedan priznao 4 ubojstva, silovanje i namjeru da siluje, ali se na sudu ispričao za svoje zločine, rekavši da ne zna što mu je bilo. Zločini su se dogodili u obiteljskoj kući al-Janabijevih, čiji je dom nakon toga bio poznat pod nazivom "kuća strave" (na slici gore).

     "Još uvijek nemam odgovor", rekao je Cortez sucu kao odgovor na pitanje zašto je silovao maloljetnu Abeer Qassim al-Janabi i s drugim vojnicima ubio njenu mlađu sestru i roditelje.

     "Ne znam zašto. Volio bih da se to nije dogodilo. Životi četvero nevinih ljudi su ugašeni. Želim se ispričati za sve boli koje sam nanio obitelji al-Janabi", ispričavao se Cortez.

     Cortez se žalio na odluku vojnog suca koji mu je ishodio doživotni zatvor, jer se prema vojnom pravu vojniku daje blaža kazna ukoliko ne prekrši uvjete žalbene nagodbe, prema kojoj će morati svjedočiti protiv svojih suučesnika u ubojstvima i silovanju iz 101. zračne divizije iz Fort Cambela.

     Psiholog Charles Figley, u svom svjedočenju na suđenju, rekao je da su vojnici za vrijeme zločina bili pod stresom, jer su bili umorni i traumatizirani. "Pojede vas to. Grozna je to stvar. Slučaj nije jedinstven. Vidjeli smo da se to događa i u drugim ratovima", rekao je Figley.

     No, tužitelji su rekli da stres nije isprika za Corteza i njegove kolege vojnike, Jamesa Barkera, Jessea Spielmana i Bryana Howarda, te raspuštenog vojnika Stevena D. Greena. Cortez je svjedočio na svom suđenju da je Green pred njim silovao djevojčicu i pobio njenu obitelj. Green je napustio vojsku prije podizanja optužnice, tako da će mu suditi Federalni sud u Kentuckyju.

(www.index.hr)