A+ A A-

REISU-L-ULEMA: NADAM SE DA ĆE SUD U HAGU BITI NA PRAVOJ STRANI

330_ceric      Reisu-l-ulema sa majkama Srebrenice i Žepe

      Nijedna nacija ne smije imati program uništenja drugih naroda, da bi njoj bilo šire * Postoji toliko dokaza da je nad nama ovdje izvršen genocid.

      Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić jučer je posjetio Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa", prvi put u novim prostorijama u Sarajevu. Izrazio je zahvalnost predstavnicama Udruženja na pozivu, jer, kako je kazao, njegova sreća je neizmjerna što majke Srebrenice i Žepe konačno imaju svoje mjesto za rad. 

      Balkanski problem

      - One su svjedoci svega što se desilo Bošnjacima u Srebrenici, ali ne samo u Srebrenici već i u cijeloj BiH - kazao je ef. Cerić.
      Tokom razgovora sa predstavnicama Udruženja, ef. Cerić spomenuo je i izricanje presude u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.
      - Ne bih unaprijed govorio o tome kakva će biti presuda, ali želim da to bude još jedan od dokumenata koji će pomoći da se razriješi naš balkanski problem, odnosno        

     Gordijev čvor u smislu da mi ovdje nismo u stanju i nemamo pravo da dijelimo sudove jedni o drugima. Nažalost, postoji toliko dokaza da je nad nama ovdje izvršen genocid - rekao je ef. Cerić.

     Prava strana

     On je istaknuo da će nakon velikog broja grešaka koje je međunarodna zajednica pravila na ovim prostorima tokom 11 godina, napokon pridonijeti da više ne bude rata na Balkanu i da više nikome i nikada ne padne na pamet da počini genocid nad bilo kojim narodom.
- Jedini način da opstanemo jeste da nijedna nacija ne smije imati program uništenja drugih naroda, da bi njoj bilo šire. To na Balkanu nikada nije moglo proći. Stoga su istina i pravda na strani žrtava, a Allah dž.š. je na strani nemoćnih i slabih, te se nadam da će Sud u Hagu konačno biti na pravoj strani - poručio je ef. Cerić.

      Poseban značaj

      Prema riječima Munire Subašić, predsjednice Udruženja, posjeta reisu-l-uleme za nju, kao i za ostale članice udružanja, ima poseban značaj.
      - Velika nam je čast što nas je posjetio ef. Cerić. Zatražit ćemo od njega da nas posavjetuje o nekim bitnim pitanjima - kaže Subašić.

(http://www.avaz.ba)