A+ A A-

Reisul-ulema u Bihaću: Zajednički naći odgovore na različite izazove

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, izjavio je da je u vremenu različitih izazova važno prepoznati te izazove i zajednički raditi na pronalaženju odgovora.

Na prigodnoj svečanosti u Bihaću, reisul-ulema danas je dodijelio murasele imamima - dokument kojim ih zadužuje da na nekom području, u njegovo ime vode džematske obrede i brinu o duhovnom stanju vjernika, te se prigodno obratio.

Od svojevrsnog duhovnog vođenja, kojeg imam na ovaj način dobiva u emanet, zavise moralne vrijednosti i zajednice općenito i vjernika pojedinačno, naglasio je u obraćanju reisul-ulema.

- Ispunjavajući ovaj važan emanet, imam treba da pomogne vjernicima da dublje razumiju sebe i svoj odnos s drugima. Ispravno vođenje Ijudi u vjeri može potaknuti duhovni rast kod pojedinca i ponukati ga da preispita svoje postupke i težnje - kazao je on.

Vođenje zajednice muslimana je obaveza koju su imali i vjerovjesnici u svojoj poslaničkoj misiji. Kur'an naglašava značaj vodstva u zajednici u mnogim ajetima, podsjetio je reisul-ulema, a to vodstvo je utemeljeno na pravdi, znanju i moralu:

Također, prisutnost imama u zajednici donosi sigurnost i nadu, posebno u teškim vremenima. U tom kontekstu, reisul-ulema je ukazao i na časne i hrabre uloge imama, koji su ovih dana svojom nesebičnošću i pribranošću pomogli da se posljedice nesreća u Konjicu, Jablanici, Kiseljaku i Fojnici ublaže.

- Prisjetimo se i kolosalne uloge koju su imami uprtili i iznijeli na svojim leđima u ne tako davnom vremenu agresije na našu domovinu. U situaciji borbe za naš biološki opstanak, ne samo duhovna utjeha i okrepa nego i vrlo snažno direktno učešće u herojskoj borbi bili su više nego poticajni za vjernike. Imami su čuvari narodne tradicije i kulturnih vrijednosti. To je tako, jer najbolje poznaju i tradiciju i kulturu svoga naroda. Oni prenose znanje i mudrost na nove generacije i pomažu oblikovanju etičkog okvira u zajednici - istaknuo je reisul-ulema.

Kako je dodao, to nije samo poučavanje vjerskim obredima, već i moralnim načelima i svakodnevnim životnim odlukama.

- Imami su tu da ohrabruju članove zajednice da slijede istinu, da kritički razmišljaju o svemu oko sebe i da izgrađuju vlastito razumijevanje svijeta oko sebe. Imami su nasljednici vjerovjesnika u učenosti i moralnom postupanju, a samim time i uzori u prakticiranju vjere. No, Kur'an upozorava riječima: Zašto govorite ono što ne radite? Dosljednost i usklađenost riječi i prakse kod imama jačaju povjerenje zajednice i motiviraju njene članove na dosljedno slijeđenje toga postulata. Važno je da imami podstiču otvorenu i iskrenu komunikaciju u džematu. Na taj način se otvaraju dijalog i razmjena ideja. Svi članovi džemata moraju se tretirati pravedno i prema njima se odnositi s dostojanstvom - izjavio je reisul-ulema Kavazović.

Sve vjerske istine potrebno je dovoditi u kontekst svoga vremena i mjesta, ocijenio je on.

- Naša obaveza je da pomognemo vjernicima da uče iz vlastitih iskustava, da im širimo prostor i prilike za učenje, kako bismo na njih prenijeli naše znanje i zajedno s njima ga produbili. Allah nas obavezuje da na Njegov put ne pozivamo nikako drugačije osim mudrošću i lijepom riječju. Moramo neprestano sticati nova znanja, najprije o izvorima islama, o islamskoj etici i pravu, te o poznavanju bosanske tradicije islama. To treba da uključuje i razumijevanje modernog konteksta u kojem živimo. Naš pogled na život mora biti širok. Naša uloga jeste da olakšamo Ijudima njihovo življenje u granicama vjere. Moramo biti svjesni svoje odgovornosti za izgovorenu ili neizgovorenu riječ, za činjenje ili nečinjenje. Odluke koje donosimo moraju biti jasne i transparentne i do velikog zora ne smiju biti samo naše, bez konsultacija s drugim prvacima džemata - naglasio je reisul-ulema.

Odgovorno vođenje zajednice ključno je u njenom čuvanju i to je siguran put da se ona izgradi kao snažna, solidarna i pravedna, smatra on.

- Svaka osoba nam je važna. U svijetu koji se brzo mijenja i dezintegrira, poziv imama na jedinstvo i zajedništvo je od presudnog značaja. Od nas se to očekuje. Suočavamo se s različitim izazovima: vjerskim, moralnim, političkim, ekonomskim, kulturnim, identitetskim i sl. Važno je da ih zajedno prepoznamo i radimo na zajedničkim odgovorima - izjavio je on.

Kazao je da živimo u vremenu globalnih sukoba, te dodao da će „male zajednice preživjeti samo ukoliko razviju mehanizme prilagodbe i zajedništva“.

- Nije naglasak samo na okupljanju, već i na jačanju našeg duhovnog jedinstva i društvene kohezije. Na nama je da otvaramo oči našim Ijudima i posvješćujemo im kuda vode podjele i partikularni interesi, bilo da se radi o slijeđenja vjerske prakse i tradicije ili o političkim stranim utjecajima ili promjenama kulturne paradigme i identiteta našeg naroda. Medu muslimanima moramo prepoznavati one koji su iskreni i posvećeni vrijednostima, odlučne, hrabre i ustrajne i s njima graditi našu kuću. Nemojmo nikada smetnuti s uma da je Božija obećana pomoć zajednici muslimana - poručio je u Bihaću reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

(MINA)