A+ A A-

Reisul-ulema posjetio džemat Pariz

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio džemat Paris, Islamska zajednica Bošnjaka u Francuskoj.

Obraćajući se velikom broju prisutnih džematlija, reisul-ulema ukazao je na značaj okupljanja u džematu, u Zajednici.

- Osjećam veliko zadovoljstvo što sam danas s vama, prvi put u ovom džematu. Hvala vam što ste, kao muslimani, okupili našu zajednicu ovdje u Parizu, i na taj način posvjedočili iskonsku pripadnost ummetu Muhammeda, a.s. - poručio je reisul-ulema.

Podsjetio je da je Muhammed, a.s., molio za one koji ga neće vidjeti, ali će vjerovati u njega.

- Zato sam inspiriran svakim mjestom na kojem braća i sestre muslimani osnuju džemat, imaju svijest o svojoj pripadnosti, znaju iza koga stoje, znaju ko je pred njima - pred njima je Poslanik, znaju da ono na što ih je on navodio jesu vrijednosti iza kojih možemo stati i s kojim se možemo identificirati, da ličimo na našeg Poslanika, a on je, kako ističe Kur'an, najbolji uzor - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Današnji čovjek traži mir, i potrebno je da ga nađe u sebi, prije nego ga nađe oko sebe, akcentirao je reisul-ulema.

- Danas smo svi potrebni jedni drugima, vjernici i vjernice, potrebni smo da jedni druge razumijemo, podržimo, stanemo jedni uz druge, stanemo jedni iza drugih, otvorimo svoja srca, i da imamo vjeru u Dragog Boga. Treba da istinski vjerujemo da je Božija riječ objavljena svima nama. Kur'an je živa knjiga, za živog čovjeka - naglasio je reisul-ulema obraćajući se vjernicima.

Između ostalog, reisul-ulema je izjavio da "pripadnost zajednici znači odgovornost, odgovornost za sebe i za zajednicu".

- Svako od nas ko je pripadnik zajednice, mora da vodi računa o zajednici. Zajednica znači uređen sistem, u zajednici se mora poštovati red. Živimo u zemljama koje su uređene, imaju svoje zakone, uvijek imajmo to na umu, da to trebamo poštovati, da moramo marljivo raditi i da moramo imati odgovornost naspram svojih porodica, svoje djece da ih usmjerimo na pravi put - istaknuo je reisul-ulema. 

Prisutnim su se obratili i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Isah-ef. Dacić i savjetnik reisul-uleme za Zapadnu Evropu Senaid-ef. Kobilica.

Podsjećamo, reisul-ulema Kavazović u Parizu učestvuje na trodnevnom međunarodnom mirovnom forumu "Zamisli mir", u organizaciji Zajednice Sant'Egidio.

(Preporod.info)