A+ A A-

Islamska zajednica poziva sve političke aktere da se suzdrže od instrumentalizacije islama i Islamske zajednice u predizbornoj kampanji

muhamed jusic 24

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poziva sve političke aktere da se suzdrže od instrumentalizacije islama, Islamske zajednice, njenih vjerskih autoriteta i vjerskih simbola u predizbornoj kampanji.

- U vrlo kratkom roku bili smo svjedoci ismijavanja vjerskih molitvi muslimana, optuživanja vjerskih autoriteta muslimana za "radikalizam", podmetanja tzv. islamske opasnosti, optužbi za kreiranje nekakve "islamske republike", poigravanja vjerskim osjećanjima ljudi, itd. Sve ovo je neprimjereno pristojnoj javnoj debati i čak korektnom političkom natjecanju, a očito se čini s ciljem političke polarizacije društva - izjavio je za Agenciju MINA  Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je poručio kako Islamska zajednica vjeruje da političari i njihovi mediji i "analitičari" imaju dovoljno prostora za vođenje predizborne kampanje baveći se stvarnim problemima građana, svojim realizovanim ili nerealizovanim obećanjima i jasnom vizijom izlaska iz nagomilanih problema, naročito lokalnih zajednica.

- Oni nemaju opravdanja da u svoje sukobe uvlače identitetska pitanja, a naročito ne vjersku pripadnost velikog dijela građana ove države i vjersku zajednicu koja ih predstavlja. Za Islamsku zajednicu je također neprihvatljiv bio koji oblik javnog političkog diskursa, ma od koga dolazio, kojim se narušava društvena kohezija i povjerenje među građanima i narodima - kazao je direktor Jusić.

Naglasio je, također, da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije reagirati na svaki pokušaj političke instrumentalizacije svoje institucije, vjerskih autoriteta i vjerskih osjećanja svojih članova i pripadnika, što je njeno pravo i obaveza.

(MINA)