A+ A A-

Završeno 16. takmičenje u hifzu i tilavetu za područje Bosne i Hercegovine: U ovoj zemlji se dostojno čuva Kur'an

  • 0000

U Sarajevu je danas završeno 16. takmičenje u hifzu i tilavetu za područje Bosne i Hercegovine, održano u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uz sponzorstvo i podršku Ministarstva vakufa i islamskih pitanja države Katar.

Tim povodom svečanosti su prisustvovali i direktor Uprave za misijsko djelovanje koja djeluje u okviru spomenutog ministarstva šejh Malallah Abdurrahman Malallah el-Džabir, te šef Odjeljenja za Kur'ani-kerim Fehd Ahmed Muhammed Kasim el-Muhammed.

U prethodna dva dana četrdeset i četiri učesnika nastupili su u četiri kategorije: Hifz cijelog Kur'ana, Hifz 15 džuzova, Hifz 5 džuzova i Tilavet.

Članove Ocjenjivačke komisije su činili: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, predsjednik, hafiz dr. Mensur Malkić, član i hafiz dr. Safet Husejnović, član. Sekretar komisije je bio Zijad Suljić.

U današnjem obraćanju šejh Kasim el-Muhammed je posebno istakao odgovornost u učenju i podučavanju Kur'ana, što iziskuje čistu namjeru, prema kojoj se, zapravo, i procjenjuju ljudska djela, kako je naglasio.

- Stoga, očistite svoje nijete, posebno u podučavanju Kur'ana, učenju i, općenito, pri hizmetu Božijoj knjizi. Vrijeme koje provedete učeći i proučavajući Božiju riječ te svi koraci koje poduzmete na tom putu, potom posvećenost roditelja, muhaffiza i drugih, sve se to vraća velikim bereketom na ovom svijetu. Ako Bog da, s tim Kur'anom ćete ući i u džennet - istakao je, između ostalog.

Zahvalio je Islamskoj zajednici i reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na pozivu, naglasivši da će to koristiti podršci u učenju, proučavanju i hifzu Kur'ana na ovim prostorima.

- Molim Allaha da bereketom Kur'ana sačuva ovu plemenitu zemlju, te da broj hafiza u njoj bude i veći - kazao je šejh Kasim el-Muhammed.

Neposredno prije proglašenja pobjednika priznanja svim učesnicima su uručili Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, te Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu.

Pobjednici

Nagrade u kategoriji Tilavet uručio je šejh Kasim el-Muhammed. Treće mjesto u ovoj kategoriji je osvojio Selmedin Smajić, drugo Ahmed Šadinlija, a prvo mjesto pripalo je Ammaru Đikiću.

U Kategoriji Hifz 5 džuzova treće mjesto je pripalo Talhi Tričiću, a prvu i drugu nagradu kao prvo mjesto su s identičnim brojem bodova osvojili Ahmed Avdibašić i Muhammed Grbo. Nagrade je uručio predsjednik Komisije kurra hafiz Šošić.

U kategoriji Hifz 15 džuzova treće mjesto je osvojila Lejla Baturić, drugo mjesto Imran Spahić, a prvo mjesto Abdelrahman Emad Abdel Monem. Nagrade je uručio šejh Malallah el-Džabir.

Treće mjesto u kategoriji Hifz cijelog Kur'ana osvojio je Abdurrahman Tabaković, a i u ovoj kategoriji prvo mjesto su podijelila dvojica učesnika, Haris Čorbo i Muhammed M'walidi s maksimalnim brojem osvojenih bodova.

Nagrade je uručio hafiz Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove i izaslanik reisul-uleme na današnjoj svečanosti.

Zahvalnice su priređene i Studentskom centru IZ te medijskom pokrovitelju Media centru IZ u BiH. Pokloni zahvale uručeni su i katarskoj delegaciji.

Zajednički napori u afirmaciji hifza i kur'anskih poruka

Direktor Malkić je čestitao učesnicima i pobjednicima te katarskim sponzorima i prijateljima na podršci u organizaciji ovog takmičenja.

- Prenesite naše zahvale vlastima Katara i Upravi. Prenesite im da u ovom dijelu Evrope žive Bošnjaci muslimani koji se trude da žive prema Kur'anu i sunnetu - istakao je direktor Malkić.

U nastavku se posebno dotakao institucije čuvanja Kur'ana s posebnim naglaskom na izraženu ljubav prema Kur'anu koja se svjedoči u Bosni i Hercegovini.

- Tu ljubav ste potvrdili vi, naši hafizi i hafize. To pokazuje i težak zadatak koji je Komisija imala. Ali, da biste bili takvi, za to su zaslužne i vaše porodice, očevi i majke, ali ne zaboravite ni vaše muallime i muhaffize - kazao je Malkić.

Podsjetivši na dva načina čuvanja Kur'ana, pismeno i usmeno, hafiz Malkić je naglasio i treći način - primjenom Kur'ana -  dodavši da će Bošnjaci muslimani uvijek biti na visini zadatka kada je riječ o tome.

Direktor Uprave za misijsko djelovanje pri katarskom ministarstvu šejh Malallah el-Džabir je istakao da je uloga njihove Uprave da kroz organizaciju podstaknu i daju podršku narodu u ovoj zemlji pri tome naglasivši gostoprimstvo kojem svjedoče, narodu koji je „pokazao veliku brigu za čuvanje Kur'ana.“

- Želim  zahvaliti Islamskoj zajednici i svima koji učestvuju u čuvanju i pamćenju Kur'ana. Onaj koji bude učio Kur'an i bude doprinosio na tom putu ima nagradu. Mi u Kataru to želimo postići podrškom ljudima na tom putu, našoj braći širom muslimanskog svijeta. Molim Allaha da nas sve nagradi, a posebno plemeniti bosanski narod - riječi su Malallaha el-Džabira.

Program menadžer ovog takmičenja Bahrudin Čolo istakao je da riječ o kontinuitetu u organizaciji takmičenja sa stalnom namjerom unapređenja. Ove godine je riječ o novoj kategoriji - Tilavet. Kroz takmičenje žele odabrati najbolje među najboljima, kako je kazao, koji će predstavljati Bosnu i Hecegovini na međunarodnim takmičenjima širom svijeta.

- Cilj našeg takmičenja i svih aktivnosti na polju hifza je afirmacija Kur'ana među mladom populacijom, jer u vremenu velikih izazova, smatramo da Kur'an treba biti alternativa negativnim pojavama koje okružuju našu omladinu ili im se nude - kazao je Čolo.

Dodaje da je to podstrek i svim drugim generacijama naglasivši da je širenje nade u bolju budućnost jedna od misija Islamske zajednice. To podrazumijeva, istakao je Čolo, da se kur'anske poruke dostojno žive.

Napredak se primjećuje

Muhammed M'walidi je redovni učesnik ovog takmičenja. Ove godine je s Harisom Čorbom podijelio prvo mjesto u kategoriji Hifz cijelog Kur'ana.

Ističe da je svaki put sve ljepša atmosfera. Naglašava, također, da takmičenje zahtijeva značajnu pripremu.

- Mnogo je izazova, prepreka i momenata koji potiču na odsutajanje, ali sve ih je moguće pobijediti uz ustrajnosti i iskren nijet. Cilj ne bi trebao biti tek završetak hifza, diploma ili učešće u takmičenjima. Takmičenja su način ponavljanja, a ne krajnji cilj - istakao ja hafiz M'walidi u poruci onima koji uče hifz.

Lejla Baturić je pripalo treće mjesto u kategoriji Hifz 15 džuzova. Takmičila se i prethodne godine. Jedina je od učesnica koja je ove godine osvojila jedno od prva tri mjesta.

Također, istakla je zadovoljstvo time da su se, u odnosu na prethodnu godinu, ove godine takmičile četiri hafize. Smatra to napretkom.

- Pripreme za takmičenje nisu bile lahke. To se ne može spremiti za mjesec-dva, već su u pitanju godine rada, a, potom, same pripreme su, mogu kazati, za mene trajale godinu dana – od prošlogodišnjeg takmičenja, kada sam primijetila da je potreban veći stepen pripreme da bi se uspjelo nešto osvojiti - kazala je hafiza Baturić.

Moderator programa je bio mr. Meho Šljivo. Takmičenje i svečanost je završeno učenjem Kur'ana i dovom. 

(Preporod.info)